Octavian Jurma (Medika TV)

Cercetătorul Octavian Jurma a precizat pentru Antena 3 că la începutul anului viitor, varianta Omicron va deveni dominantă în România. Mai mult, el e de părere că numărul cazurilor de infectare va crește de la jumătatea lunii ianuarie, ajungând până la 2000 de cazuri pe zi.

„Probabil că vom sesiza diferența produsă de Omicron pe la mijlocul lui ianuarie când numărul de cazuri zilnice o să fie undeva la 100 de cazuri pe zi, iar pe la mijloc, la o săptămână după, la 500 şi până la sfârşitul lunii ianuarie să avem 2000 de cazuri pe zi de Omicron”, a precizat Jurma.

Jurma: „Boosterul este absolut esențial”

De asemenea, medicul a mai spus că doza a treia este absolut necesară pentru creșterea imunității în fața tulpinii sud-africane.

„Certificatul verde nu mai este o garanție pentru că ştim foarte bine că varianta Omicron poate infecta cu ușurință pe cei care fie au trecut prin boală, fie s-au vaccinat cu două doze în urmă cu mai mult de 3 luni.(…)De aceea boosterul este absolut esențial în această perioadă pentru a ne ridica înapoi imunitatea la 70%”, a mai spus Jurma.

Totodată, cercetătorul recomandă tuturor românilor să își petreacă sărbătorile de iarnă acasă, pentru a evita infectarea cu noua tulpină. Mai mult, medicul susține că autoritățile nu sunt pregătite pentru valul cinci al pandemiei, iar discuțiile despre certificatul verde „sunt duse în derizoriu”.

Reamintim că liderii PNL, PSD, și UDMR au căzut de comun acord privind forma finală a certificatului electronic COVID-19.

Proiectul de lege privind introducerea certificatului la locul de muncă prevede că angajații au la dispoziție 5 opțiuni: vaccinarea cu o singură doză, vaccinarea cu schema completă, test PCR, test antigen și trecerea prin boală. Mai mult, angajații care nu s-au imunizat împotriva coronavirusului vor primi gratuit 15 vouchere, fiecare în valoare de 50 de lei, pe care le vor putea folosi pentru a plăti testele rapide.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat că certificatul verde trebuie introdus cât mai curând posibil. Întrebat de jurnaliști dacă are susținerea Partidului Social Democrat (PSD), Rafila a răspuns scurt: „Absolut.”

Ioana Mihăilă: „Adoptarea Legii Certificatului Verde a devenit azi o chestiune de datorie morală”

Articolul precedentContabila Direcției Agricole Olt, trimisă în judecată sub control judiciar pentru o gaură de aproape 400.000 lei din conturile instituției
Articolul următorNicolae Ciucă: „Avem în față un buget echilibrat”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.