Sursa foto: Antena 3

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a vorbit la Digi24 despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina. Demnitarul a precizat că NATO este pregătită să intervină în cazul unui conflict direct cu Rusia.

Întrebat dacă Vladimir Putin reprezintă un pericol pentru țara noastră, el a spus că este o amenințare nu doar pentru România, ci pentru toate țările din zonă.  „Rusia este, în acest moment, o amenințare pentru tot spațiul acesta al nostru și probabil că următorul concept strategic al NATO va defini mult mai clar acest lucru, faptul că Rusia, prin acțiunile din ultima vreme, este o amenințare la adresa țărilor din zonă, cel puțin, și care sunt țări NATO”.

Peste 120 de mii de soldați ruși se află la granița Ucrainei

De asemenea, Dîncu a mai spus că România face parte din strategia generală a NATO pentru această zonă și există planuri pentru „orice situație.” Mai mult, ministrul Apărării susține că e puțin probabil un conflit armat între Rusia și Ucraina. Totodată, el a mai precizat că se încearcă crearea unor conflicte locale în această zonă, pentru a fi un pretext de intervenție.

„A spus și președintele Biden, a spus și președintele României, costurile unei intervenții militare pentru a ocupa o parte din Ucraina ar fi foarte mari pentru Rusia și este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple”, a concluzionat  Vasile Dîncu.

Kremlinul este de părere că autoritățile de la Kiev discriminează pe rusofonii din estul Ucrainei. Această zonă este măcinată de un război de gherilă cu separatiștii pro-ruși, susținuți militar de Moscova. Conflictul a făcut deja peste 13.000 de morți.

Șefa Comisiei Europene și secretarul general al NATO au răspuns imediat că se opun oricărei intervenții a Rusiei în relațiile dintre Alianță și Ucraina.

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a făcut apel către Rusia pentru reducerea tensiunilor create în această zonă și a dat asigurări că Alianța este pregătită pentru orice scenariu.

„NATO face ce scrie în codul nostru genetic să facem, să protejăm națiunile care fac parte din alianță, să protejăm cei 1 miliard de cetățeni din statele NATO, și, iată, acum, și pe est-europeni, pe România, aflată pe flancul estic. Vorbim de apărare, descurajare, dar și de dialog cu Rusia, asta este ceea ce face NATO acum, în aceste vremuri complicate”, a mai spus Geoană.

Mircea Geoană acuză dezinformări pe tema Covid din partea Rusiei

Articolul precedentDoi ani de la primul caz oficial de infectare cu COVID-19
Articolul următorLudovic Orban: „Minciunile PSD au picioare scurte”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.