Sursa foto: Newsweek

Pe 31 decembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS)  a fost informată de reprezentanții Chinei despre un focar de pneumonie din Wuhan. La patru zile distanță, OMS a anunțat primele informații oficiale despre pandemie printr-un mesaj publicat pe Twiter.

China a raportat un focar de cazuri de pneumonie, fără a se înregistra niciun deces, în orașul Wuhan, provincia Hubei. A fost declanșată o investigație pentru a se afla cauza acestor îmbolnăviri”, se arăta în mesajul postat pe 4 ianuarie, în urmă cu un an.

Pandemia a schimbat total lumea în care trăim

Pe tot parcursul lunii ianuarie, mass-media a scris despre ciudata pneumonie descoperită în China, dar multă lume considera că e doar ceva local. Pe 10 ianuarie 2020, un chinez de 61 de ani a fost răpus de coronavirus, iar la acel moment, autoritățile chineze vorbeau despre 41 de persoane infectate cu noul virus.

La sfârșitul lunii ianuarie, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății ,Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunțat „starea de pandemie” în toată lumea. De la acel anunț, statele din lumea întreagă au început să se pregătească pentru limitarea răspândirii virusului. Guvernele lumii au impus restricții precum distanțarea socială, iar purtatul măștii a devenit obligatorie. În Europa, primul caz ar fi fost în Spania, pe 12 ianuarie, potrivit estimărilor specialiştilor.

Din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19 înregistrate la nivel mondial, la începutul primăverii s-a impus un lockdown total pentru a preveni răspândirea virusului. De la debutul pandemiei și până astăzi, peste 5 milioane de oameni și-au pierdut viața, iar peste 260 de milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus.

Descoperirea vaccinului împotriva COVID-19

Prima veste bună în lupta cu pandemia a venit pe 21 decembrie 2020, când Uniunea Europeană a acordat o autorizație de introducere pe piață condiționată pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer. Acesta a devenit primul vaccin împotriva noului coronavirus autorizat în UE.

De la primul caz confirmat cu COVID-19 și până astăzi s-au înregistrat 269 de milioane de infectări cu Sars-CoV-2. Cele mai multe cazuri sunt în Statele Unite ale Americii (SUA), peste 50 de milioane. De asemenea, peste 800 de mii de americani și-au pierdut viața din cauza noului virus descoperit în China. Ca număr de cazuri, India se află pe locul doi, urmată de Brazilia și Marea Britanie.

România a înregistrat peste 1,7 milioane de infectări cu noul coronavirus de la debutul pandemiei. Din nefericire, 57 de mii de români și-au pierdut viața din cauza COVID-19.

Din decembrie anul trecut și până în prezent, 55,5 % din populația lumii a primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19. La nivel mondial s-au administrat 8,35 miliarde de doze, iar în fiecare zi peste 30 de milioane de oameni se imunează împotriva noului coronavirus.

Emiratele Arabe Unite, Cuba și Portugalia sunt țările unde peste 90% din populație s-a vaccinat cu schema completă. La coada clasamentului se află Tanzania, Nigeria și Etiopia, unde procesul de vaccinare al populației este de sub 8 %.

În România s-au administrat până acum peste 15,3 milioane de doze de vaccin. De asemenea, 7,6 milioane de români, adică aproape 40% din populație, s-au imunizat cu schema completă.

În perioada Covid s-au înregistrat cele mai puține nașteri

Articolul precedentComisia Europeană propune ca incitarea la ură să fie inclusă pe lista infracțiunilor
Articolul următorVasile Dîncu: „Rusia este în acest moment o amenințare”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.