Sursa foto: Europa FM

Într-un comunicat oficial, Comisia Europeană vrea să includă pe lista infracțiunilor prevăzute de legislația Uniunii Europeană discursurile de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură. În ultimii ani, acest fenomen deosebit de îngrijorător a cunoscut o creștere puternică, în special în mediul online.

În prezent nu există niciun temei jurudic pentru incriminarea discursurilor de ură și infracțiunilor motivate de ură la nivelul Uniunii Europene. Pentru ca acest lucru să se întâmple, toate statele membre UE trebuie să aprobe inițiativa.

Discursurile de ură nu își au locul în Europa

Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență, a declarat că discursul de ură contravine principiilor fundamentale ale UE.

 „Ura nu își are locul în Europa. Aceasta contravine valorilor și principiilor noastre fundamentale. Avem nevoie de acțiune la nivelul UE pentru a ne asigura că ura este incriminată în același mod peste tot în Europa”, a mai spus Věra Jourová.

De asemenea, Comisia consideră că discursurile online de incitare la ură sunt accesibile tuturor, iar infracțiunile motivate de ură pot fi dezvoltate la nivel internațional și partajate rapid în online. Ba mai mult, acest fenomen reprezintă un domeniu al criminalității deoarece au o caracteristică intrinsecă, mai exact „ura” împotriva unor persoane sau un grup de persoane.

De asemenea, discursurile de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură subminează drepturile consacrate la articolele 2 și 6 din Tratatul privind Uniunea Europeană, precum și în Cartă. Acestea au un impact negativ asupra societății și persoanelor.

Pandemia de COVID-19 a contribuit la această creștere a fenomenului. Altfel spus, în mediul online au apărut articole ce susțin că în spatele acestei crize sanitare se află evreii și statul Israel. Majoritatea informațiilor transmise susțin ideea că evreii ar profita de criza apărută din punct de vedere economic.

Consiliul trebuie să adopte în unanimitate o decizie pentru ca discursurile de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură să fie identificate drept un alt domeniu al criminalității. După aceasta, Comisia propune adoptarea de de acte legislative prin care stabilește sancțiunile pentru astfel de infracțiuni.

”Spitalul Virtual pentru Copii” se închide, din cauză de prea multă ură

Articolul precedentTârgul de Crăciun din Craiova, locul 6 în topul celor mai frumoase din Europa
Articolul următorDoi ani de la primul caz oficial de infectare cu COVID-19
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.