Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Spitalul Virtual pentru Copii” este o pagină de Facebook care a funcționat în ultimii patru ani.

Marcă înregistrată, aceasta găzduia informații medicale pediatrice, cu scopul de a crește nivelul de cunoștințe medicale.

Înființată și întreținută de medicul pediatru Mihai Craiu, pagina are aproape 250.000 de urmăritori.

Cu toate acestea, Mihai Craiu a decis să renunțe la proiect și să se focuseze pe pacienți, studenți și rezidenți.

Motivul pentru care pagina ”Spitalul Virtual pentru Copii” nu va mai exista

Nu, Mihai Craiu nu și-a pierdut subit interesul pentru proiectul în care a investit atâta timp. Nici nu se pensionează. Nici nu pleacă peste hotare.

A decis să închidă pagina din cauza oamenilor. A oamenilor pe care a încercat, de-a lungul timpului, să-i ajute.

Cred că explicaţiile nesolicitate nu aduc nici un fel de beneficii, în România. Probabil că trebuia să fac acest efort cu mii de răspunsuri şi comentarii, aici în SVC, în toţi aceşti aproape 4 ani. Un efort voluntar (adică neretribuit în nici o formă, nici direct, nici indirect) destinat unei utopii… Nu spun că nu a folosit nimănui… Probabil că unora le-a fost de folos. Sunt câţiva părinţi (ştiu ei care) ce au copiii în viaţă datorită SVC. Dar sunt şi foarte mulţi pe care îi irită cele scrise aici şi nu au altă soluţie mai buna decât „producţiile” suburbane”, a postat acesta, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Cu alte cuvinte, facerea de bine…

Se pare că oamenii sunt foarte vitezi, mai ales din spatele tastaturii. Și, în loc să învețe din informațiile oferite gratuit sau măcar să treacă, elegant, mai departe, aleg să devină grobieni. Să lovească pe cel care încearcă să facă o faptă bună. Să murdărească, inutil, un gest frumos.

Să înțeleg că este inutilă orice construcție în acest spațiu virtual al Social Media. În afară de ură şi frustrare nu există nici o altă consecinţă care să se repete iar şi iar… ”, mai adaugă Mihai Craiu.

Mesajele de susținere și încurajare n-au întârziat să apară, postarea medicului adunând aproape 1.000 de comentarii.

Dar, oricât de mulți ar fi cei care-l apreciază, posibil ca valul de ură și degradare să fi fost mai mult decât a putut suporta un om care a încercat să-i ajute pe alții. Repetăm, în mod voluntar și gratuit.

Mihai Craiu nu e singurul medic care s-a confruntat cu indolența oamenilor

Vasi Rădulescu este un alt medic care și-a dedicat timpul personal pentru a informa. Cu alte cuvinte, a continuat să fie medic, și după ce i s-a terminat tura.

Cel mai recent proiect al lui Vasi Rădulescu este să ofere informații obiective și atent documentate despre vaccinarea anti-Covid.

A răspuns, până acum, la mii de mesaje și comentarii, pe pagina personală.

Îl înțeleg perfect pe Craiu Mihai. Am momente în care obosesc teribil și simt că mă lupt cu morile de vânt, nebunii, periculoșii, ignoranții fără cale de reparare. De-a lungul anilor am primit mii de insulte, amenințări din parte unora care n-au făcut decât umbră pământului, dar lejeritatea internetului le permite absolut orice. Îți trebuie nervi de oțel să reziști, să nu te consumi, să mergi mai departe”, spune Vasi Rădulescu.

În plus, Vasi Rădulescu chiar se oferă să-l ajute pe Mihai Craiu dacă dorește să continue cu ”Spitalul Virtual pentru Copii”.

Nu înțeleg de ce unii s-ar deda la insulte și injurii în mediul virtual în timp ce, în viața reală, nu știu cum să implore medicii să îi ajute. Să-i scape. Să-i salveze.

Bine, poate pentru că, în fața unor medici ca Mihai Craiu și Vasi Rădulescu, eu nu pot să spun decât ”Chapeau!”

Articolul precedentBudăi vrea în continuare vouchere de vacanță pentru bugetari
Articolul următorNicolae Bănicioiu, trimis în judecată pentru trafic de influență și luare de mită
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.