Sursă foto: stirileprotv.ro
Sursă foto: stirileprotv.ro

Ne-am obișnuit să ne plângem de sistemul educațional din România.

Înregistrările cu profesori care jignesc sau chiar lovesc elevii nu mai miră pe nimeni. Sunt sancționați, trași puțin de urechi și, de cele mai multe ori, se întorc la catedră, după o perioadă de timp. Eventual aceeași catedră, de la care au țipat.

Profesori slab pregătiți, blazați sau fără metodă se găsesc mai peste tot. Alții sunt depășiți de situație. Alții – de partea tehnică. Sau de partea umană. Sau, pur și simplu, nu aveau ce căuta, de la bun început, la catedră.

În România educația înseamnă (pentru unii) să-și impună punctul de vedere

Am avut norocul de a avea parte de profesori deschiși la minte. Care au încercat să ne facă să gândim, să argumentăm, să ne susținem punctul de vedere. Și care nu ne-au dat în cap, în polemici. Bine, au fost vreo 2-3 și din ăștia, dar n-au prea avut succes. Ceilalți erau mai mulți.

Vorbesc de acum 20 de ani.

Cum este, însă, să fii în 2021 și profesorul să-ncerce nu numai să te spele pe creier, dar să te mai și amenințe, pentru că nu ești de acord?

Cel mai recent caz

Un profesor de la Liceul Teoretic Lascăr Rosetti din Răducăneni (Iași) a fost concediat pentru că-și spama elevii cu informații antivacciniste.

”-Nu ne pasă, domnu`

-Gura! Nu ți-am cerut părerea.

-Nici noi nu v-am cerut informații despre vaccin.

-Dar nu trebuie să-mi cerit tu, măăăăă. Eu știu ce trebuie să dau.”

Mai mult, acesta a amenințat copiii cu corigența și un părinte cu plângere penală.

”Sunt vicepreședintele Partidului Noua Dreaptă, pentru cine nu știa. Mai mult, eu am și nr. doamnei senator Șoșoacă. Mă gândesc chiar să-i fac cunoscut acest caz. Și are ea grijă apoi și de doamna agresivă din seara asta. Poate vreți un scandal de proporții naționale”, a scris profesorul pe grupul cu elevi.

Pentru că degeaba ai ajuns la o vârstă, dacă nu cunoști pe cineva care cunoaște pe cineva.

Și, de obicei, când rămâi fără argumente, treci la amenințări.

Când profesorul se crede Dumnezeu

Duse sunt vremurile când profesorul putea să te dea cu capul de tablă, să te tundă, să te umilească, fără ca nimeni să ia atitudine. O fi școala în România în epoca post-decembristă din punctul de vedere al programei, dar măcar apucăturile s-au mai schimbat. Și, pentru cei care nu și le schimbă,  există mereu legea care să-i sancționeze.

Mâine încep dosar penal. Peste 80% suntem antivacciniști oricum. Sub 20% s-au vaccinat. Îi arăt eu să intre aici pe grup să mă insulte. Dosar penal. Profesorul e persoană publică. Insultarea, amenințarea, hărțuirea sau agresarea în orice fel a unui profesor e ultraj. Îi arăt eu cum să se poarte cu un profesor dacă nu știe”, a continuat domnul profesor.

Cu alte cuvinte, indiferent de ce spune un profesor, cuvântul lui ar trebui să fie lege. Mă-ntreb ce părere ar fi avut dacă vreun coleg ar fi avut aceeași atitudine, dar vorbind despre pro-vaccinare.

l-ar fi amenințat și pe el cu dosar penal? S-ar fi lăudat că-l dă în judecată? Poate ar fi sărit și la guler.

Pentru că fiecare are dreptul la o opinie, nu-i așa? dar doar atât timp cât e la fel cu a noastră.

Articolul precedentLucian Bode consideră că viitorul premier trebuie să vină din partea PNL
Articolul următorSute de euro falși în București. Procurorii au trimis în judecată doi inculpați
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.