Vouchere de vacanță

Ministrul Muncii Marius Budăi a afirmat, vineri, că a propus prelungirea perioadei de valabilitate a voucherelor de vacanță acordate bugetarilor, mai ales în contextul în care „pe piață” se mai află chiar și din rândul celor emis în urmă cu 2 ani.

„Noi am propus prelungirea valabilităţii actualelor vouchere, care mai sunt şi nu au putut fi folosite din cauza pandemiei şi acordarea de vouchere pentru anul următor”, a spus Budăi, după ședința de guvern de vineri, precizând că actualele vouchere nefolosite vor putea fi folosite la finalul anului următor. „Vedem ce iese din avizările interministeriale” a menţionat ministrul, precizând că în piaţa mai sunt şi vouchere din 2019, nu doar din 2020 şi urmează să se stabilească concret elementele legate de prelungirea lor.

De altfel, decizia de prelungire a valabilității acestor instrumente de plată a vacanțelor, care a venit mai ales în beneficiul turismului intern, a fost adusă în discuție încă de anl trecut, când pe fondul pandemiei, cu toate restricțiile de peste vară, mulți dintre bugetari au rămas cu voucherele „în portofel”.

La acel moment, Ministerul Economiei, de care ținea portofoliul turismului, a găsit soluția ca voucherele emise în 2020 să fie valabile până în 2020, iar cele ce urmau să fie emise în 2021 (dar nu s-a mai întâmplat acest lucru) să aibă termen de valabilitate până în 2023.

„Rămân valabile voucherele de vacanță care au fost emise anterior și care pot fi folosite în cursul anului 2021. Nu se emit noi vouchere de vacanță pentru că sunt vouchere de vacanță care sunt valabile în continuare în cursul anului 2021”, spunea Orban, în februarie.

Ministerul Turismului a pus în dezbatere publică, pe site-ul oficial, o Ordonanță de Urgență privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termen. „Propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul de act normativ se primesc in termen de 10 zile de la data publicării”, se arată pe site-ul ministerului, data publicării fiind 2 decembrie 2021.

Potrivit Notei de Fundamentare, „pe perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanță (n.r. în valoare de 1.450 de lei) vor fi emise doar pe suport electronic. De asemenea, perioada de valabilitate a voucherelor emise în perioada ianuarie – decembrie 2020 se prelungește până la 31 decembrie 2022”, mai mult, „se propune ca decontarea sumelor reprezentând servicii turistice cuvenită acelorași categorii de personal în anul 2020 să se poată efectua și pentru servicii prestate în perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2022, în limita valorică a diferenței dintre limita valorică prevăzută pentru anul 2020 și cuantumul decontat efectiv personalului pentru serviciile prestate acestuia în perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2020”.

Impactul financiar pentru emiterea în continuare a voucherelor de vacanță este estimat la circa 8.65 miliarde de lei.

Guvernul este somat să reintroducă vouchere de vacanță, pe o perioadă de 5 ani

Articolul precedentAdrian Streinu-Cercel, despre noul val pandemic: “Românii se comportă de parcă vor să se infecteze”
Articolul următor”Spitalul Virtual pentru Copii” se închide, din cauză de prea multă ură