Municipiul Ploiești a devenit sub conducerea liberalului Andrei Volosevici o mare familie.
Astfel, bilanțul de un an de mandat al primarului ar putea începe cu numirea în funcții cheie a unor apropiați de ai săi sau al unor rude ai acestora. Legătura dintre aceștia ar putea fi și faptul că majoritatea au fost angajați la Conpet SA.
Începem cu începutul
Imediat după preluarea mandatului de primar, Andrei Volosevici o angajează în funcția de consilier personal. Apoi o numește city manager al Ploieștiului pe Simona Albu. Albu este inculpată pentru abuz în serviciu în dosarul pe care primarul Volosevici îl are. Dosarul instrumentat de DNA Ploiești se afla în faza de recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Dosarul nu a intrat încă în procedura de judecată, fiind de aproximativ doi ani amânat lună de lună. Dar cum nici judecătorii nu mai pot da prea multe amânări, cât de curând, magistrații vor începe judecarea.. În cazul unei condamnări, Ploieștiul ar rămâne fără primar și ar fi nevoie de organizarea unor alegeri anticipate.
Procurorii DNA îl acuză pe Volosevici de abuz în serviciu și de finanțare ilegală a clubului de fotbal Petrolul Ploiești, fapte petrecute în urmă cu 10 ani, atunci când acesta era primar al municipiului. Mai mult, Simona Albu a fost colegă de birou cu Andrei Volosevici, înainte de câștigarea alegerilor locale. Cei doi au fost angajați ca juriști la Conpet SA, una dintre societățile profitabile aflate în patrimoniul Guvernului României.
Simona Albu era secretarul general al Primăriei Ploiești la vremea când Andrei Volosevici iniția proiectul de finanțare din bani publici a clubului de fotbal Petrolul Ploiești. DNA Ploiești a deschis un dosar pentru abuz și neglijență în serviciu. În primă instanță, Curtea de Apel Ploiești a decis că fapta nu există. Procurorii DNA și reprezentanții Primăriei Ploiești au făcut recurs. Simona Albu are sechestru asigurator asupra bunurilor mobile și imobile în urma dosarului aflat la Înalta Curte.
În jurul lui Adrian Semcu
În decembrie 2020, primarul Volosevici face toate diligențele necesare pentru ca Simona Băicoianu, omul său de încredere, să fie numită în funcția de președinte al CA la SC Hale și Piețe SA. Societate este aflată în patrimoniul Primăriei Ploiești.
În martie 2021, Băicoianu obține votul unanim al Consiliului de Administrație și îl numește în funcția de director general al SC Hale și Piețe SA pe Răzvan Lungu. Acesta are ca principală calitate faptul că este finul lui Adrian Semcu, fost președinte al PNL Prahova, fost parlamentar, proaspăt demis de la șefia SC HidroPrahova SA, societate a Consiliului Județean Prahova.
La începutul lunii iulie 2021, Andrei Volosevici, primarul Ploieștiului, anunță că are un nou consilier personal. Acesta este nimeni altul decât Adrian Semcu, demisul de la Hidro Prahova. Numai că Semcu fusese demis la presiunea consilierilor județeni care l-au acuzat pe acesta de incompetență și de proasta gestionare a companiei care asigură alimentarea cu apă în majoritatea localităților prahovene.
Telenovela continuă, iar același primar al Ploieștiului decide ca proaspătul său consilier personal să fie detașat în funcția de director adjunct al SGU Ploiești. Societatea se ocupă cu îngrijirea spațiilor verzi din municipiul condus de Volosevici. Probabil o simplă coincidență, ar spune unii…
Poliția Locală-instituție fără personalitate și fără performanțe
Tot în luna iulie 2021, primarul Volosevici îl numește la șefia Poliției Locale Ploiești pe Cătălin Albu, soțul Simonei Albu, administratorul public.
Chiar dacă era angajat al Poliției Locale Ploiești, iar acest lucru ar fi trebuit să îl țină deoparte de politică, Albu s-a remarcat în campania electorală de la alegerile locale prin susținerea publică a lui Volosevici. Acesta apare inclusiv în fotografiile de campanie ale primarului, dar nicio instituție a statului nu s-a sesizat în legătură cu acest lucru. Semn că la Ploiești, totul este permis!
Înainte de numirea ca șef, Albu a fost șef al Serviciului de Protecția Mediului, poziție din care nu s-a remarcat în niciun fel, deși Ploieștiul este sub asediul gunoaielor de mai bine de opt luni.
Venirea lui Cătălin Albu la șefia Poliției Locale nu a transformat instituția într-una mult mai vizibilă. Printre primele măsuri luate de acesta s-a numărat schimbarea componenței Comisiei de Disciplină a instituției, numind în aceasta doar oameni apropiați. Mai mult, Albu a început o vânătoare de vrăjitoare împotriva celor pe care îi consideră apropiați de Adrian Vaida, fostul director al instituției.
CITEȘTE ȘI Familiile care conduc Ploieștiul: Soțul șef la Poliția Locală, soția city manager al orașului!
RASP- feuda familiei Staicu
Numirile pe criterii de prietenie au fost și în alte instituții subordonate Primăriei Ploiești. Spre exemplu, RASP (instituția care ar trebui să monitorizeze serviciile publice din Ploiești) este condusă de Zoia Staicu, prietena edilului Volosevici și a city managerului Simona Albu. Staicu a renunțat la mandatul de consilier local în schimbul numirii în funcția de director al RASP Ploiești.
Între timp, soțul directoarei RASP a renunțat la funcția de consilier personal al primarului Volosevici și a devenit angajat (coincidență probabil) la Conpet SA.
Chiar dacă la un moment dat, primarul Andrei Volosevici amenința cu desființarea RASP și transformarea instituției într-un simplu serviciu al Primăriei, amenințarea a rămas doar la stadiul de discuții.
CITEȘTE ȘI Zoia Staicu, noul director al RASP Ploiești, și familia abonată la banii publici ai prahovenilor
Omul lui Portocală la CSM Ploiești
Numirea prietenilor în funcții publice a continuat după aceeași rețetă. Oamenii sunt mai întâi angajați pe post de consilier personal, iar la câteva zile sunt tranferați în alte instituții.
Acest lucru s-a întâmplat și la CSM Ploiești, clubul sportiv al municipalității. Aici a fost numit (sau mai bine spus repus în funcție) Ștefan Grozea (Fane Bravo pentru cunoscători) un apropiat al ex procurorului Mircea Negulescu. Grozea a mai condus CSM Ploiești și în mandatul trecut și a demisionat imediat după alegerile locale din septembrie 2021 din…motive personale.
Aceasta nu a practicat niciodată vreun sport și nici nu are habar despre acest domeniu. Este consiliat de Valeriu Răchită, care din motivul lipsei studiilor nu poate fi numit în nicio funcție de conducere. Răchită este cel mai bun prieten al primarului Volosevici și cel care decide (din umbră) ce achiziții trebuie făcute la CSM Ploiești. Grozea și Răchită sunt cei care au decis ca Verde Ornamental, fiirmă înființată peste noapte, să preia serviciile de mentenanță ale gazonului de pe stadionul Ilie Oană, servicii împărțite în…lucrări, pentru a putea fi alocate fonduri mai mari, conform legislației. Grozea s-a făcut remarcat și prin traseismul politic. La alegerile din septembrie 2020 era în tabăra ALDE, participând activ la campania acestei formațiuni politice.
CITEȘTE ȘI Oamenii ex-procurorului Portocală, funcții în conducerea Ploieștiului! Cine este noul director al CSM
Cam acesta ar putea fi bilanțul unui an de mandat al primarului Andrei Volosevici, un an în care municipiul s-a transformat în raiul gunoaielor și într-un oraș în care siguranța cetățeanului lipsește cu desăvârșire.