Foto: Antena 3
Foto: Antena 3

Un polițist din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii anticorupție pentru mai multe infracțiuni, inclusiv pentru că a luat mită de zeci de mii de euro.

Parte din acuzații au legătură cu „combinațiile” pe care ofițerul de poliție judiciară le făcea în dosarele pe care le avea în lucru, însă procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției arată că Andrei Iulian Stancu încerca să facă rost de bani și cu alte ocazii.

În dosarul instrumentat de DNA, polițistul este cercetat pentru trei infracțiuni de luare de mită, trei infracțiuni de trafic de influență, infracțiunea de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, abuz în serviciu, dar și dare de mită.

Din ce detaliază DNA, până acum sunt anchetate fapte comise în perioada februarie – aprilie 2022, cu mențiunea că procurorii au solicitat inclusiv arestarea preventivă a polițistului:

Inculpatul Stancu Andrei Iulian ar fi pretins și primit mai multe foloase necuvenite pentru sine si pentru alții, de la persoane vizate în dosare penale pe care le avea în lucru, în schimbul promisiunilor că va conduce anchetele spre un rezultat favorabil acestora. În concret, inculpatul ar pretins și primit suma de 27.000 de euro (din care 20.000 euro pentru sine) de la un om de afaceri, în schimbul soluționării favorabile a unui dosar penal care îl viza pe acesta și firma acestuia, ofițerul de poliție angajându-se să întocmească un referat cu propunere de clasare a cauzei.

Inculpatul ar fi dat asigurări că diferența de bani ar fi urmat să ajungă la un procuror, pe lângă care ofițerul ar fi urmat să intervină pentru soluționarea favorabilă a dosarului. În acest context, inculpatul ar fi inserat la dosar un înscris, cu încălcarea dispozițiilor procesual penale, după ce anterior îi sugerase omului de afaceri ce anume să menționeze, astfel încât să poată fi emisă o soluție de clasare.

Inculpatul ar fi pretins de la doi reprezentanți ai unor unități sanitare foloase necuvenite pentru un om de afaceri, constând în atribuirea, către societățile reprezentate sau controlate de acesta din urmă, de contracte de achiziție. În schimb, ofițerul s-ar fi angajat să facă demersuri (care ar fi ținut atât de el, cât și pretinse intervenții pe lângă un procuror și a altor ofițeri de poliție) astfel încât cei doi reprezentanți ai unităților sanitare să nu fie trași la răspundere. Ca recompensă pentru demersurile respective, inculpatul Stancu Andrei Iulian ar fi acceptat oferta omului de afaceri de a primi un procentaj din contractele unităților sanitare, după momentul atribuirii.

La solicitarea aceluiași om de afaceri, inculpatul Stancu Andrei Iulian i-ar promis unui coleg polițist care avea în lucru o anchetă penală în care omul de afaceri era parte vătămată, că va fi recompensat cu un anumit procent din valoarea prejudiciului care avea să fie recuperat (110.000 de euro), în situația în care va soluționa mai repede dosarul penal.

Într-un context separat, inculpatul ar fi permis unei persoane ce urma să fie audiată ca martor într-un dosar penal să aibă acces la activitățile de cercetare penală ce urmau a fi desfășurate și, totodată, i-a furnizat date din cadrul anchetei. În schimb, inculpatul ar fi solicitat persoanei respective să facă demersuri în legatură cu un post pe care îl viza inculpatul”.

Articolul precedentRomânia se situează pe locul 1 în UE la obezitate infantilă
Articolul următorPrimăria Capitalei recuperează arhivele Bucureștiului: dosarele măsoară 2 kilometri