Sursa foto: Facebook/Nicușor Dan
Sursa foto: Facebook/Nicușor Dan

După mai bine de 30 de ani, Primăria Capitalei a iniţiat procedurile pentru recuperarea acestor documente.

Arhiva a aparţinut fostului Institut Proiect Bucureşti, până în anul 1989.

Până în prezent, nicio instituție nu a fost interesată de o posibilă ”salvare” a arhivelor Capitalei

Anunțul a fost făcut de primarul Nicușor Dan, care a specificat că, potrivit prevederilor legale că, după anul 1989, arhiva institutului trebuia predată autorităţii publice locale.

Cu toate acestea, nicio administraţie nu a fost interesată de recuperarea acestor documente.

Arhiva Institutului Proiect Bucureşti cuprinde toate studiile şi proiectele clădirilor din Capitală construite în perioada comunistă, respectiv blocuri de locuinţe, şcoli, spitale etc. Potrivit informaţiilor deţinute până în prezent, este vorba de 66 de mii de dosare, care însumează 2 km liniari de arhivă”, a arătat edilul, într-un text distribuit pe pagina de Facebook.

Sursa foto: Facebook/Nicușor Dan

Documentele se află în condiţii de siguranţă în judeţul Tulcea, localitatea Pecineaga, după ce, în anii anteriori, acestea au mai fost depozitate la Caracal şi la Brăila

Potrivit comunicatului, pentru operaţionalizarea arhivei, Primăria Capitalei va achiziţiona servicii de prelucrare, numerotare, opisare şi inventariere, urmând ca, ulterior, să fie scanată şi digitalizată.

După finalizarea acestor etape, documentele vor putea fi accesate de toţi cetăţenii interesați, persoane fizice, persoane juridice sau instituţii şi vor fi utile pentru realizarea proiectelor de reabilitare şi consolidare a clădirilor.

Mulţumesc colegilor mei implicaţi în acest demers, precum şi Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului pentru contribuţia în recuperararea acestui patrimoniu al Bucureştiului”, a adăugat Nicușor Dan.

Articolul precedentPolițist de la Investigarea Criminalității Economice București, acuzat că a luat mită de zeci de mii de euro
Articolul următorCîțu ar putea rămâne și fără funcția de președinte al Senatului
Jurnalist full-time / Pesimist part-time