Curs Croitorie Sibiu - Perpetuum Creativ
Curs Croitorie Sibiu - Perpetuum Creativ

Se numește Liliana Iamandi, locuiește în Sibiu și, în peste 30 de ani, a adunat experiență în domeniul croitoriei.

În 2014, visul de a împărtăși tainele croitoriei s-a materializat și, de atunci, sute de cursanți au trecut pragul atelierului.

Liliana este cadru didactic. Dacă dimineața este alături de elevele sale, a doua parte a zilei este dedicată cursanților din atelierul de croitorie.

”Perpetuum Creativ este un spațiu amenajat în Sibiu unde, dacă ești pasionat de croitorie, poți veni și poți învață să coși și să realizezi produse vestimentare. Este un atelier-școală, dotat cu tot ce este nevoie”

Curs Croitorie Sibiu – Perpetuum Creativ

Atelierul a devenit o extensie a propriului cămin și îi consider pe cursanți – oaspeții mei. Mă preocup permanent să creez o atmosferă cât mai prietenoasă și destinsă, urmărind mereu ca persoanele care vin la curs să uite de grijile de acasă, de problemele de la serviciu și de toate supărările. Se râde mult, se glumește, se leagă prietenii și colaborări. Și, bineînțeles, se învață croitorie!

”Eram într-o țară străină și nu cunoșteam limba. Banii erau puțini, copiii erau la școală și am știut că trebuie să lucrez”

Pasiunea Lilianei a prins contur în urmă cu 20 de ani, când, aflată pe teritoriul Franței, a înțeles ce înseamnă să traverseze impedimente în găsirea unui loc de muncă.

Totuși, cu ambiție, implicare și cu o eternă dorință de a învăța, a reușit să se integreze mult mai rapid decât și-a propus, să aibă grijă de familia sa și să dezvolte pasiunea care avea să o însoțească până în prezent.

A fost greu. Nu doar pentru mine, ci pentru întreaga familie. Soțul meu a primit, în acel moment, o bursă militară în Franța. Am ales să fiu alături de el, să rămânem împreună. Nu am conceput să fiu despărțită de familia mea. Copiii erau la școală și eram nevoiți să trăim dintr-o bursă de 180 de euro. Am știut că trebuie să lucrez. La început, nu am putut face orice. Soțul era student militar, banii erau puțini și, timp de 6 luni, nu am știut limba”.

Curs Croitorie Sibiu – Perpetuum Creativ

Totul a început cu o trusă de croitorie

Fiind cadru didactic, am pus anunțuri la diverse școli și grădinițe. În timp, mi-am cumpărat o trusă și am început să fac mici retușuri pentru clientele care mă contactau. Inițial, am lucrat pentru mămici. Puneam tot ce aveam pe o măsuță, toate materialele și retușam, coseam, reparam. Știam că vreau să fac ceva, dar nu știam cu ce anume să încep”.

Nu câștigă nimic din cursurile de croitorie cu ucrainencele, dar ”o experiență frumoasă nu implică întotdeauna bani”

Cursurile oferite femeilor din Ucraina au fost și sunt gratuite. Întrebată de ce predă tainele unei meserii în mod gratuit, Liliana s-a întors în trecut, în momentul când a fost ajutată, la rândul ei, nu doar să se integreze într-o țară străină, ci să descopere o vocație, să se simtă ca acasă și să fie parte integrantă a unei societăți.

Mai mult, precizează că, în nemumărate dăți, femeile din Ucraina au vrut să plătească, dar nu a putut accepta niciun ban.

Curs Croitorie Sibiu – Perpetuum Creativ

În urmă cu 20 ani am locuit într-o țară străină, fără să știu pe nimeni, fără să cunosc orașul, fără să-i înțeleg ce vorbesc…Și cineva și-a rupt din timpul liber și a stat de vorbă cu mine, doar ca să învăț limba. Cineva m-a plimbat, împreună cu familia mea, ca să vedem frumusețile locului, cineva m-a dus în expediție în munți, cineva m-a primit în salonul de modă și m-a învățat cele mai prețioase secrete de croitor, cineva m-a invitat la evenimente, cineva mi-a oferit ocazia să profesez și să câștig un bănuț în plus, pe lângă bursa soțului. Și, acum, am ocazia să fiu eu acel „cineva” și să fac același lucru pentru alții. Și le mulțumesc pentru încredere!”, a declarat Liliana Iamandi pentru Ziarul de Investigații.

Translatorul este o fetiță din Ucraina, ajunsă în Sibiu, în urma invaziei ruse

O fetiță din Ucraina este ”omul de bază” în atelierul din Sibiu. Despre ea, Liliana spune că vorbește o română arhaică, nu este familiarizată cu neologismele, dar învață, zi de zi, cuvinte în limba română.

Părinții copilei lucrează în Sibiu, în construcții și curățenie, în timp ce aceasta a ales să facă școala în limba română.

”Am lucrat și lucrez cu doamne și domnișoare cu studii superioare: sunt inginere, web-designeri, sunt fete cu carte și fiecare are povestea ei”

Pentru 4 ore, o dată pe săptămână, în fiecare săptămână, doamne și domnișoare, fiecare cu o poveste emoționantă, au petrecut  câteva momente de normalitate. Au uitat de toate grijile și necazurile. Au socializat, au legat prietenii între ele și au învațat o îndeletnicire nouă ce le-a oferit motive de bucurie, le-a alungat stresul și gândurile, le-a ocupat timpul. Este o meserie care poate deveni o posibilă sursă de venit”, a precizat Liliana Iamandi.

Curs Croitorie Sibiu – Perpetuum Creativ

Inițial, a publicat anunțul conform căruia începea un curs nou de croitorie, cu locuri gratuite pentru doritoarele din Ucraina care au ales Sibiul.

Interesul a fost neașteptat de mare și am înființat o grupă întreagă, doar pentru ele. Pentru ele, din dorința de-a le oferi o experiență într-adevăr utilă, caut materiale textile, accesorii, ustensile de croitorie și mășini casnice de cusut. Pot fi și defecte, mă pricep să le repar și să le reglez”.

Atelierul din Sibiu se bazează și pe reciclare: ”Trăim într-o lume care preferă să se descotorosească, să arunce, să nu ofere șanse unui produs”

Oamenii mă ajută cu materiale. Oamenii înțeleg impactul pe care industria modei îl are asupra mediului. Facem mereu reciclare, pentru că multe materiale pot fi salvate, transformate, îmbunătățite și primesc, astfel, o nouă viață. Spun mereu că ”adun gunoaie” și că ”groapa de gunoi este doar o etapă”. Băiatul meu, de exemplu, a învățat să repare electrocasnice. Le repară, le ”salvează” și le dă mai departe. Încă mai avem multe de învățat. Trăim într-o lume care preferă să se descotorosească, să arunce, să nu ofere șanse”, conclude Liliana.

Cursul de croitorie este acreditat, cuprinde atât ore de teorie, cât și pregătire practică, urmează o programă aprobată de Comisia de Autorizare din cadrul AJPIS Sibiu.

De asemenea, oferă, la final, certificat de calificare sau de absolvire în meseria ”Croitor îmbrăcăminte după comandă”(cod COR 7433.2.1.)

Articolul precedentA fost descoperit un laborator de droguri într-o unitate militară NATO
Articolul următorMai mulți elevi ai Liceului Economic ”Virgil Madgearu” au vizitat bioreactoarele Stației de epurare Constanța Nord
Jurnalist full-time / Pesimist part-time