Sursa foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a declarat, luni, că România a înregistrat de la începutul acestei săptămâni o scădere a cazurilor de infectare cu Covid-19, iar dacă ea va fi susținută, se va intra pe un trend descendent.

De asemenea, ministrul Sănătății a precizat că în ceea ce privelte rata de pozitivitate a testelor, cu o creștere de 10,1%, în zilele următoarele se va înregistra o scădere treptată.

„La rata bazală de reproducere ieri aveam 1,11 – în creştere faţă de săptămâna precedentă – dar observând ceea ce se întâmplă la nivelul regiunii europene a OMS, evoluţia în regiune este de scădere generală a numărului de cazuri, mai sunt cinci ţări care sunt în zona cu rată de reproducere pozitivă, adică peste 1, între care şi România”, a spus Rafila, potrivit news.ro.

Pandemia de Covid-19 se apropie de final

Totodată, Rafila a precizat că intrarea pe un trend descendent va duce la dispariția „încet-încet”, a „acestei probleme de sănătate publică” și la reluarea activităților în mod obișnuit cum au fost înainte de pandemie.

„Rămânem vigilenţi, suntem cu toate sistemele în funcţiune, începând cu testare, monitorizare, evaluarea pacienţilor, medicaţie şi paturi în spitale”, a declarat Rafila.

În conferința de presă pe care a avut-o astăzi, 29 martie, Alexandru Rafila a vorbit și despre pastilele cu iod. Oficialul a anunțat că întreaga cantitate a ajuns la Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara, urmând să ajungă la toate persoanele eligibile.

Cu toate acestea, Rafila a amintit că administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se va face doar în cazul unei urgențe și la indicația autorităților.

„Nu trebuie luate în niciun caz în mod preventiv, ci doar dacă există un anunţ public că aceste pastile ar trebui luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează şi cu creşterea nivelului de radiaţii în România şi există iod radioactiv în cadrul aceste radiaţii. Altfel, nu trebuie luate”, a declarat ministrul Sănătăţii.  

Acesta a mai declarat care sunt și dozajele care se vor administra populației în caz de scurgeri radioactive.

„Pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat, copiii între o lună şi trei ani primesc o jumătate de comprimat, copiilor între 3 şi 12 li se administrează un comprimat, în timp ce pentru copiii peste 12 ani, pentru adulţi şi pentru femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate”,a conchis Rafila.

Rafila a anunțat o „creștere fără precedent” a finanțării medicinei de familie

Articolul precedentViorica Dăncilă revine în politică. Fostul premier pleacă din PSD și anunță un nou proiect de țară
Articolul următorFederația PRO AGRO: „Am ales să contracarăm lobby-ul agresiv si total neadevărat al reprezentanților marilor magazine”. Reprezentanții producătorilor agroalimentari explică modul absurd prin care deputații contribuie la îngreunarea activității lor
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.