Sursa foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat, luni, că medicina de familie „trebuie să ofere servicii de sănătate” de calitate pentru ca presiunea sistemului medical spitalicesc să fie mai mică, precizând că acest lucru reprezintă „una dintre principalele linii strategice pentru următorii 10 ani.”

„Medicina de familie trebuie să ofere într-adevăr servicii de sănătate şi ei trebuie să reprezinte atât partea care realizează serviciile medicale preventive, cât şi o bună parte din cele curative, încât presiunea pe sistemul medical spitalicesc să fie mai mică”, a spus Rafila, potrivit News.ro.

Totodată, ministrul Sănătății a vorbit și despre creșterea finanțării medicinei de familie și importanța modernizării cabinetelor medicale.  

Vaccinarea anti-Covid se face la medicul de familie

Noi am făcut un pas extrem de important, sper ca medicii de familie să-l aprecieze şi să încerce să răspundă acestui lucru în mod pozitiv: am crescut cu 22% finanţarea medicinei de familie, este o creştere fără precedent, tocmai ca să ne arătăm interesul şi să venim în sprijinul acestei categorii profesionale”, a mai declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, ministrul e sigur că împreună vor găsi soluții pentru ca oamenii să aibă acces mai mare la servicii de sănătate moderne și de calitate.

Rafila a mai precizat că medicii de familie care încă refuză să acorde consultații și dau sfaturi online sau prin telefon, invocând pandemia de Covid-19, trebuie să înțeleagă faptul că pacientul este pe primul loc și că există echipamente de protecție.

„Nu este normal acest lucru. Una este dacă situaţia epidemiologică a impus-o, chiar şi în situaţia asta există echipament de protecţie, e normal ca medicii de familie să-şi consulte pacienţii pentru că suntem medici, în primul rând, avem o datorie faţă de pacienţii noştri şi să transferăm toată activitatea online nu este un lucru normal, eu sper că este o excepţie”, a conchis ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

Reamintim că din 1 iulie, vaccinarea împotriva Covid-19 se va face exclusiv doar în cabinetele medicilor de familie, centrele de vaccinare din toată țara urmând să se închidă în următoarele 30 de zile.

Citește și: Alexandru Rafila: Nu este nimic neobişnuit să ai un număr ceva mai mare de viroze respiratorii

Articolul precedentMircea Rusu, director TNB, zice că teatrul nu se ocupă cu politica. Până când începe să se ocupe
Articolul următorVirgil Popescu, mesaj dur pentru USR: „Nu mai politizați tematica energetică în România”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.