Vasile Dîncu: „În ceea ce privește rezerviştii, nu avem un plan de mobilizare”

Ministrul Apărării subliniază că anual se refac evidențele în rândul „corpul rezerviștilor”

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a explicat la România Actualități că ordnele de mobilizare care au apărut în spațiul public fac parte dintr-un plan normal privind activarea rezerviștilor, o evidență care se reface anual, și care nu are nicio legătură cu contextul actual. Prin aceste explicații, ministrul Apărării încearcă să răspundă întrebărilor pe care opinia și le-a pus în ultima vreme, având în vedere starea de conflict dintre Rusia și Ucraina.

„Pot să spun foarte clar: în ceea ce privește rezerviştii, nu avem un plan de mobilizare. De altfel dacă observați cu atenție, nici măcar Ucraina nu a trecut la mobilizare generală. Noi avem un plan normal pentru activarea rezerviștilor în fiecare an. Corpul rezerviștilor, câteva mii de oameni, sunt chemați pentru a se reface evidențele legate de adrese, de starea lor și așa mai departe. Asta este o chestiune care înseamnă actualizarea bazei de date. Deci în acest moment dacă au apărut și am văzut în presă că a apărut un ordin de mobilizare, acesta era unul regulat, unul care nu ține de o situație excepțională”, a declarat Vasile Dîncu la România Actualități.

De altfel, potrivit Legii 446/2006, „evidenţa militară a cetăţenilor încorporabili şi a rezerviştilor reprezintă ansamblul activităţilor desfăşurate pentru cunoaşterea şi actualizarea datelor referitoare la identitatea, pregătirea profesională, militară şi de specialitate, ocupaţia, locul de muncă, domiciliul şi situaţia medico-militară a acestora”.

Preluare Antena 3

În privința stagiului militar obligatoriu, ministrul Apărării susține că în acest moment nu este luată nicio decizie, însă a reamintit de alte două decizii luate la finalul anului trecut: un sistem de voluntariat, ca o formă de profesionalizare a tinerilor, respectiv o selecție pentru formarea de cadre militare profesioniste.

 „Avem două decizii importante despre care am vorbit luna trecută pe larg. Este vorba de sistemul de voluntariat pe care l-am redeschis acum în acesta an şi deja am văzut că avem  foarte mulți tineri care vor să vină, sunt rezerviști voluntari, cei care intră în sistem, dar care rămân acasă. Avem un plan destul de important aici şi avem încă un concept, probabil că o să promovăm luna viitoare cel de militari în termen voluntari, adică sunt şi tineri care să poată face în formule mai scurte, care să poată face stadiul militar şi prin aceasta, într-un fel, se şi profesionalizează. E o posibilă profesionalizare, este şi o modalitate prin care noi putem să aducem după aceea, să creăm cadre pentru a selecţiona tineri care, până la urmă, să devină ofiţeri sau, în orice caz, cadre militare profesioniste”, a mai spus ministrul Apărării, care a subliniat că în niciun caz nu este vorba de stagiul militar obligatoriu, așa cum au fost până la 1 ianuarie 2007.

Totodată, potrivit Legii 395/2005, pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii.

Conform Legii 446/2006, soldaţii şi gradaţii în rezervă se ţin în evidenţă până la împlinirea vârstei de 45 de ani, astfel: a) clasa I: până la 35 de ani inclusiv; b) clasa a II-a: de la 36 de ani până la 40 de ani inclusiv; c) clasa a III-a: de la 41 de ani până la 45 de ani inclusiv, în timp ce cadrele militare în rezervă se ţin în evidenţă, pe clase de evidenţă, până la împlinirea vârstei prevăzute de lege.

Lege susţinută de Ciucă: Armata va putea să recruteze tineri

Articolul precedentMarius Budăi cere mai mult respect din partea mediului de afaceri
Articolul următorConsilierul agresor de la Mogoșoaia și-a dat „demisia de onoare” din PMP