Marius Budăi (Facebook)

Marius Budăi, ministrul Muncii, cere o mai mare aplecare a mediului de afaceri către angajați, subliniid că „cea mai importantă resursă de pe pământ este resursa umană”, astfel, dacă angajații se vor simți respectați vor avea și un randament al muncii mai crescut. Iar acest fapt se va vedea în „creșterea rezultatelor din exercițiul financiar”.

Totodată, pe lângă acest apel făcut către reprezentanții mediului de afaceri, Budăi încearcă să arate că și statul are un rol important, prin măsurile pe care le-a luat pentru încurajarea ocupării forței de muncă. Una dintre cele mai importante fiind cea privind „subvenționarea cheltuielilor cu forța de muncă” pentru angajarea absolvenților, a tinerilor NEET sau a șomerilor cu vârsta de peste 45 de ani. Este vorba de acordarea timp de 12 luni, în anumite condiții, a sumei lunare de 2.250 de lei.

„Avem măsuri la Ministerul Muncii pentru a încuraja ocuparea şi pentru a sprijini angajatorul. Aceste măsuri sunt cei 2.250 lei pentru fiecare ucenic, tânăr angajat, şomer de peste 45 de ani, acele categorii greu angajabile. Trebuie să creăm măsuri să sprijinim mediul de afaceri să îşi creeze locuri de muncă, să şi le apere, dar şi mediul de afaceri trebuie să se aplece cu atenţie asupra angajaţilor săi”, a spus ministrul Muncii, citat de România TV.

Cât privește munca la negru, ministrul Budăi susține că este foarte importantă implicarea tuturor autorităților, explicând situațiile cu care s-a confruntat în vremea când era director la Casa de Pensii Botoșani, când erau mulți pensionari, care deși au lucrat 30-40 de ani aveau o pensie foarte mică, tocmai pentru că erau plătiți la „gri”, în cărțile de mucă aveau salariul minim pe economie și mai primeau ceva „la negru”.

„Credeţi-mă că pe atunci mi-au trecut prin mâini, filă cu filă, peste 10.000 de dosare din cele 110.000 dosare care erau la Botoşani la acea vreme. Foarte multe persoane au câte 20-25 de ani stagii de cotizare, în cel mai bun caz la normă întreagă, cu salariul minim, dar majoritatea au fracţiune de normă”, a spus ministrul Muncii.

De altfel, acesta este și motivul pentru care a fost introdusă regula potrivit căreia atunci când deții un singur contract de muncă cu jumătate de normă, fără alte contracte suplimentare, angajatul să fie plătit pe baza principiului contributivităţii, la norma întreagă.

„Acei oameni care au lucrat 20 de ani la fracţiune de normă pe salariul minim, gândiţi-vă ce contribuţii au avut la pensii. Şi pensiile sunt aşa cum sunt şi din această cauză”, a conchis ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit inspectorului general de stat Dantes-Nicolae Bratu, şeful Inspecţiei Muncii, la nivel naţional în programul REGES/REVISAL sunt înscrise 6.593.847 contracte muncă, din care 1.144.168 contracte parţiale şi 5.533.587 salariaţi. Dintre contractele parţiale existente, vineri erau înregistrate 324.055 contracte cu normă de patru ore şi 315.993 contracte cu normă de două ore.

Dintre acești salariați, aproximativ 1,6 milioane sunt cu salariul minim pe economie, care de la 1 ianuarie 2022 a ajuns la 2.550 de lei (1.524 de lei „în mână”).

Budăi: „Nu vreau să dau speranțe, să spun că pensiile vor crește, însă noi vom da plus valoare”

Articolul precedentNoul prefect de Timiș, Mihai Ritivoiu, se implică în criza termoficării din Timișoara
Articolul următorVasile Dîncu: „În ceea ce privește rezerviştii, nu avem un plan de mobilizare”