Marius Budăi (captură video)

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat schimbări ale formulei pentru majorarea pensiilor, însă, susține că vrea să dea speranțe românilor, „nu vreau să spun că pensiile vor crește, însă noi vom da plus valoare”. La România TV, Budăi a afirmat că a primit mesaje chiar și de la „seniorii României”, cu privire la situația în care populația se află, în contextul creșterii alarmante a facturilor la energie electrică și gaze naturale, creșteri care s-au văzut și „la raft”.

„Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă PSD nu ar fi militat pentru pachetul social. Trebuie să avem grija cea mai mare pentru românii vulnerabili. Despre majorările acestea, gândim o formulă. Avem anumite condiționalități de respectat. Una e procentul de plată din PNRR și introducerea pensiilor în baza unor legi speciale. Ne vom bate în continuare. Nu vreau să dau speranțe, să spun că pensiile vor crește, însă noi vom da plus valoare. Rezolvarea inechităților se va rezolva și prin legea, dar ne trebuie și efortul bugetar care să vină din spate să susțină acest impact bugetar. Eu mă feresc de termene pe care nu le putem respecta. Recalcularea pensiilor, trebuie să facem pași mici și etapizați”, a declarat Marius Budăi, la România TV.

Totodată, acesta a făcut câteva precizări în privința vârstei de pesionare, la femei, care ar trebui să crească, eșalonat, până la 63 de ani. „E practic imposibil acum să creștem vârsta de pensionare acum. Ne uităm spre speranța de viață sănătoasă a României.  Pensia minimă nu va fi legată de salariul minim, nu au fost discuții pe această temă. Au fost specialiști care au spus că legea pensiei actuale este foarte bună, o vom îmbunătăți dacă este nevoie. Formula de calcul cea nouă a fost formulată cu ajutorul specialiștilor”, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

În acest moment, vârsta de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei de 61 de ani și 6 luni și va crește eșalonat până în 2030, la 63 de ani

Reamintim că potrivit „pachetului social” agreat în negocierile dintre PSD și PNL au fost prevăzute, și aprobate, majorări ale punctului de pensie, cu 10%, de la 1.442 de lei la 1.586 de lei, creșterea pensiei sociale, de la 800 de lei la 1.000 de lei, precum și creșterea alocației de stat pentru copii, la 243 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani, în timp ce alocația pentru cei de până în 2 ani să ajungă la 600 de lei. De asemenea, a fost prevăzută și creșterea salariului minim pe economie, la 2.550 de lei („în mână” acesta fiind de 1.524 de lei). Mai mult, și acordarea unui ajutor la pensia aferentă lunii ianuarie, care presupune ca pensionarii cu venituri sub 1.600 de lei să primească diferența până la 2.200 de lei, astfel încât în această lună, niciun pensionar să nu aibă un venit sub valoarea menționată.

Cea de-a treia Ordonanță privind „pachetul social” a fost aprobată

Articolul precedentMarian Iorga, șeful din Poliție care lua mită lucernă și își promova subalternele după ce îi ofereau favoruri sexuale, se plânge din nou la instanță
Articolul următorOrban ia în calcul o colaborare cu PMP