Marcel Boloș (captură video)

Marcel Boloș a depus jurământul de învestitură în funcția  de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, astăzi, în fața președintelui României, Klaus Iohannis. La ceremonie au mai fost prezenții șefii celor două camere, Florin Cîțu (Senat) și Marcel Ciolacu (Camera Deputaților), precum și premierul Nicolae Ciucă.

Decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial.

„La data publicării prezentului decret în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează efectele Decretului nr. 1311/2021 pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca ministru interimar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1201 din 17 decembrie 2021”, mai prevede documentul.

Și tot vineri a fost publicat și decretul prin care lui Marcel Boloș îi încetează calitatea de consilier onorific al premierului, acordată în domeniul finanțelor, bugetului și al fondurilor europene.

Portofoliul Digitalizării a rămas „vacant” în 15 decembrie 2021, după ce Florin Roman și-a dat demisia, în urma dezvăluirilor făcute de jurnaliștii de la Libertatea, potrivit cărora liberalul și-a trecut în CV o diplomă inexistentă: licența în economie la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj. Chiar rectorul UBB, Daniel David, a precizat faptul că i-a cerut fostului mnistru să clarifice situația. De la acel moment, interimatul a fost asigurat de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Marcel Boloș a fost ministru al Fondurilor Europene în timpul Guvernului Orban (4 noiembrie 2019 – 23 decembrie 2020).  Pe 27 ianuarie 2022, PNL l-a propus pe Boloș, care era șeful Agenției Regionale de Dezvoltare Nord-Vest, pentru funcția de ministru al Digitalizării, nominalizarea acestuia fiind votată în Biroul Politic Național al PNL.  

Autoritățile române au alocat puțin peste 20% din valoarea totală a fondurilor din PNRR, adică 5,97 miliarde de euro, pentru proiectele de digitalizare. Astfel, cea mai mare parte din aceste fonduri destinate digitalizării sunt pentru componenta „transformare digitală”, privind reforma sectorului public, a conectivității și securității cibernetice.

Marcel Boloș, nominalizarea pentru Ministerul Digitalizării, este preot

Articolul precedentMacron vrea evitarea unui conflict Rusia-Ucraina
Articolul următorNicușor Dan, despre problema ciorilor din Cișmigiu: “Unii umblă cu cioara vopsită”