Foto: Facebook

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a declarat pentru postul de radio RTL că Emmanuel Macron așteaptă un răspuns din partea lui Putin, precizând că „mingea se află în terenul lui.”

Președintele francez evaluează dacă președintele rus își dorește să continue dialogul cu Occidentul sau are în plas să invadeze Ucraina.

„Depinde de Vladimir Putin să spună dacă dorește consultări sau confruntare”, a declarat Le Drian, potrivit Digi24.

Macron caută dialogul cu președintele rus

La începutul săptămânii, președintele Franței a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune cu cancelarul german Olaf Sholz că orice agresiunea a Rusiei împotriva Ucrainei va avea un cost foarte mare, iar SUA și aliații vor interveni pentru a sprijini armata ucraineană.

„Pregătim în paralel reacţia comună şi riposta în caz de agresiune”, a subliniat preşedintele francez în urmă cu câteva zile.

Cu toate acestea, Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a declarat vineri, 28 ianuarie, că „dacă depinde de Rusia, nu va fi război” cu Ucraina. De asemenea, oficialul rus a precizat că propunerile primite din partea SUA cu privire la garanțiile de securitate cerute de Kremlin nu sunt mai bune decât cele venit de la Alianța Nord-Atlantică.

Lavrov a mai anunțat că decizia finală, cu privire la o posibilă invazie asupra Ucrainei, îi revine lui Vladimir Putin. Ministrul de Externe rus a susținut că în următoarele două săptămâni va participa la o altă rundă de negocieri cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Reamintim că Statele Unite au solicitat organizarea, luni, 31 ianuarie, a unei reuniuni publice a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru a discuta despre pericolul armatei rusești la granițele Ucrainei.

NATO a anuțat că suplimentarea trupelor pe flancul estic, iar SUA a plasat 8.500 de trupe în alertă pentru desfășurarea în Europa, în cazul în care Rusia atacă Ucraina.

Președintele american Joe Biden, a avertizat, după apelul telefonic pe care l-a avut cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, faptul că Rusia va invada Ucraina în februarie. De asemenea, liderul de la Casa Albă a amintit că SUA și aliații vor răspunde decisiv în cazul unei invazii rusești.

Biden l-a avertizat pe Putin că orice mișcare a Rusiei în Ucraina va fi considerată o invazie

Articolul precedentPrimarul oraşului Câmpulung Muscel colaborează cu Greenpeace pentru a rezolva problema deşeurilor periculoase
Articolul următorMarcel Boloș, noul ministrul al Cercetării, Inovării și Digitalizării
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.