Digi24

Fostul premier Viorica Dăncilă a fost invitată în studioul Realitatea, unde a vorbit și despre un subiect care încă stârnește dezbateri: aderarea României la spațiul Schengen.

Convingerea fostului premier PSD este că „nu au existat motive concrete privind respingerea aderării României în Schengen”, mai ales că, inclusiv în opinia acesteia, țara noastră era mai mult decât îndreptățită să se alăture statelor Din Uniunea Europeană care au liberă circulație în acest spațiu.

Din ce a subliniat Viorica Dăncilă, motivele invocate de Austria, singura țară care s-a opus – decisiv – strict în ceea ce privește aderarea României, nu aveau un fundament real.

Trebuie să pornim de la premisa că aderarea la Schengen a României este un drept legitim al țării noastre (…).

Noi vrem să vedem lucruri concrete, vrem să fie respectat tratatul, tratat care prevede că atunci când îndeplinesc criteriile tehnice trebuie să intru în spațiul Schengen.

Legarea Schengenului când de MCV, când de politica de migrație, sunt lucruri care nu trebuie făcute la nivel european de niciun stat membru și în același timp trebuie să pornim de la valorile europene care stau la baza UE, și anume solidaritatea, unitatea și coeziunea, care vedem că în cazul României și Bulgariei nu sunt respectate.

Eu cred că Austria a avut date complete de la instituțiile europene, de la Frontex, și a știut de la început acest lucru”, a declarat Viorica Dăncilă pentru sursa citată, în condițiile în care recent, vicecancelarul austriac Werner Kogler a punctat că adevărata sursă a problemei migrației ilegale provine din Ungaria și nu din România.

Însă Dăncilă a explicat la rândul său că demersuri în forurile de justiție europene privind respingerea aderării noastre la Schengen sunt greoaie, dar că ar fi o soluție pentru un alt rezultat:

Ca să mergem cu problemele legate de Schengen către Curtea Europeană de Justiție trebuia să fie pe ordinea de zi, să fie respins și pe urmă să putem să mergem către Curtea Europeană.

Acum ar trebui să facem acest lucru când avem toate motivele: România a îndeplinit toate condițiile, a intrat pe ordinea de zi JAI și a fost respinsă de către Austria”.

Articolul precedentPreședintele ANPC și-a făcut public numărul de telefon și așteaptă reclamații pe WhatsApp
Articolul următorAnca Dragu, despre proiectul de lege privind pensiile speciale: „O cosmetizare pe ici, pe colo”