Austria se opune oficial intrării României în spațiul Schengen

Anunțul a fost făcut de ministrul de interne austriac Gerhard Karner

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), desfăşurată la Bruxelles, potrivit digi24.ro.

Gerhard Karner a făcut anunţul înaintea reuniunii JAI. El reafirmase miercuri, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Vienei de a se opune prin veto aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta.

Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene pentru reducerea  intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică. Austria este singura ţară din UE care se opune intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia este exprimată şi de către Olanda.

Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne german Nancy Faeser, la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al UE, care se va pronunţa asupra extinderii spaţiului european de liberă circulaţie.

 ”Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune”, le-a declarat Faeser jurnaliştilor înaintea reuniunii cu omologii săi din Uniunea Europeană. Ministrul de interne francez Gerald Darmanin s-a pronunţat în favoarea intrării în Schengen a Croaţiei, României şi Bulgariei.

România a îndeplinit cu brio toate criteriile necesare și merită să fie admisă în Spațiul Schengen, a declarat unul dintre vicepreședinții Comisiei Europene

. Margaritis Schinas susține că decizia este una strict politică, în contextul în care admiterea țării noastre ar reprezenta un câștig pentru blocul comunitar.: „Croația, Bulgaria și România sunt pregătite din punct de vedere tehnic să adere la Spațiul Schengen. Au făcut ceea ce le-am cerut și chiar mai mult decât ce le-am cerut, sunt pregătite”, a declarat  Margaritis Schinas, vicepreședintele al CE

Cele trei țări sunt pregătite să asigure protecția granițelor externe, sunt pregătite să se apere împotriva traficanților, să împiedice intrarea ilegală în Uniunea Europeană și este nedrept să nu le oferim ocazia pe care au câștigat-o și pe care o merită, a declarat aceasta.

Curtea Supremă a admis recursul în casație formulat de Cristian Popescu Piedone

Articolul precedentCurtea Supremă a admis recursul în casație formulat de Cristian Popescu Piedone
Articolul următorRomânia rămâne în afara spațiului Schengen; reacțiile liderilor coaliției