Sursa: Facebook

Înainte de Crăciun, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunța că a finalizat proiectul de Lege privind reforma pensiilor de serviciu, reformă prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care, din ce reiese dintr-un comunicat de presă, „respectă atât prevederile PNRR, cât și deciziile CCR, iar cheltuielile totale cu pensiile și indemnizațiile de serviciu se ajustează conform angajamentelor asumate”.

Situația nu ar fi totuși atât de roz pe cât este prezentată potrivit senatoarei USR Anca Dragu, fostă președintă a Senatului, care a explicat pentru Mediafax că proiectul propus nu vine în realitate cu o rezolvare simplă în esență: „pensiile trebuie să fie plătite în funcţie de cât a contribuit fiecare”.

Pe scurt, din ce prezintă ministerul, „proiectul de act normativ stabilește că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depășească salariul primit în perioada activă, dar și faptul că pensiile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu și pentru a elimina discriminările între cei care sunt deja în plată și viitorii pensionari. Un alt element de noutate constă în creșterea vechimii în specialitate la minim 15 ani, iar pentru justiție aceasta va fi de minim 25 de ani, fără perioade asimilate, iar baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor brute din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, potrivit deciziilor CCR”.

Or Anca Dragu atrage atenția că totul este de fapt „o cosmetizare pe ici, pe colo la condiţiile în care se acordă aceste pensii”, punând accent pe faptul că „această reformă a pensiilor speciale nu este numai un angajament în PNRR, ci este o datorie morală faţă de români”.

Ar putea fi mai avantajos pentru multe categorii de pensionari cu acest regim de pensii speciale, pentru că pot fi alese 12 luni consecutive cele mai bine plătite dintr-o perioadă mai lungă, din mai mulţi ani.

Până acum, se lua ultimul an. Şi atunci, ştim bine că există aceste salarii de merit care se pot acorda şi dacă cineva a avut, să zicem, acum cinci ani salariu de merit care a însemnat cel puţin 30% mai mult la salariu, poate prin acest proiect de lege să nu se mai raporteze, dacă iese la pensie, la salariul din 2022, ci la acest venit crescut prin salariul de merit de acum cinci ani, să zicem. (…)

Ideea este foarte simplă: pensiile trebuie să fie plătite în funcţie de cât a contribuit fiecare, de acest regim al contributivităţii şi asta s-a angajat Guvernul că face în cadrul acestor reforme, prin care economia românească să devină una mai rezistentă, rezilientă, în faţa şocurilor, a crizelor”, a explicat Anca Dragu pentru sursa citată.

Articolul precedentViorica Dăncilă are o convingere: „Nu au existat motive concrete privind respingerea aderării României în Schengen”
Articolul următorFacturile Hidroelectrica pot fi plătite eșalonat în 6 rate egale