După mai bine de un an de pandemie, apariția primelor vaccinuri anti-Covid au dat un dram de speranță oamenilor, dar în același timp au amplificat teoriile conspirației. De altfel, cei care au dorit să se vaccineze au făcut acest lucru încă din momentul în care s-a ajuns în etapa a treia, destinată populației generale, la jumătatea lunii martie. Din 27 decembrie 2020, când a fost administrat primul vaccin în România, campania s-a axat pe categoriile esențiale, dar acest lucru nu a fost bine primit și privit de cei care doreau să se vaccineze, fiind mulți cei care se „descurcau” să ajungă să se imunizeze.
Chiar și așa, campania de vaccinare a fost începută cu dreptul, în primele luni România aflându-se printre fruntașele din Europa la imunizare, însă, după ce s-a dat „liber” la vaccinare, iar rândurile celor dornici s-au subțiat a urmat o cădere destul de importantă în rândul populației, fapt care în acest moment ne-a adus la coada clasamentului în privința ratei de vaccinare, cu numai 44% din populația eligibilă și 39% din cea generală.
Scandalul făcut de Diana Șoșoacă la centru de vaccinare, în atenția DIICOT
„Am învins pandemia”
Momentul acestei căderi a început în mai, când au fost anunțate și primele relaxări, iar vara, când pe fondul „am învins pandemia”, toate lucrurile păreau că intră pe un făgaș normal. Însă normalul era departe. Dacă mai punem la socoteală și campaniile anti-vacciniste susținute chiar de parte dintre parlamentarii români, „cheia (in)succesului” a fost garantată, iar efectele s-au văzut în valul 4 al pandemiei, denumit „valul nevaccinaților”, în care au fost înregistrate peste 21.000 de decese din cauza Covid.
Vârful pandemiei în România a fost atins în 19 octombrie 2021, când au fost confirmate 18.863 de noi cazuri de Covid, 574 de decese din cauza infectări cu Covid și 1.805 pacienți în stare gravă ce se aflau internați în secțiile ATI. Acela a fost momentul în care autoritățile au impus primele restricții care vizau în special persoanele nevaccinate, fiind introdusă carantina de noapte pentru acestea, dar și accesul la diverse activități publice doar în baza certificatului verde (care atesta vaccinarea, testul negativ Covid sau trecerea prin boală), iar pentru o perioadă a crscut și numărul celor care s-au decis să se vaccineze.
Efectele acestor măsuri s-au văzut, însă nu așa cum și-au dorit autoritățile, printr-o creștere masivă a apetitului pentru vaccinare, însă cifrele zilnice au arătat o scădere a numărului de noi cazuri de infectare. Mai mult, odată cu apariția tulpinii sud-africane, Omicron, mult mai contagioase, numărul persoanelor care s-a vaccinat a fost în scădere, asta deși, cel puțin la nivel european, a dus la o creștere considerabilă.
Pe fondul Omicron, au fost impuse noi măsuri în privința călătoriilor înspre România, astfel, că pe lângă certificatul verde (cel care a fost implementat în UE în vederea călătoriilor intracomunitare) a fost necesar și un test negativ RT PCR.
La un an de la debutul campaniei de vaccinare, în România au fost folosite 15.749.303 doze de vaccin, 7.918.813 de persoane au administrată prima doză, 7.781.563 au schema completă, iar 1.960.336 au și doza „booster”. În acest moment sunt disponibilepatru seruri împotriva Covid: Pfizer BioNTech (rapel la 21 de zile), Moderna (a doua doză la 28 de zile), Astra Zeneca (rapel la 8 săptămâni) și Johnson&Johnson (administrare în doză unică).
Protest la Bruxelles împotriva închiderii sălilor de spectacole