Sursa foto: G4media

Peste cinci mii de oameni au ieșit în stradă duminică, 26 decembrie, pe străzile din Bruxelles, pentru a protesta împotriva închiderii sălilor de spectacole, relatează g4media. Autoritățile au luat această măsură din cauza variantei Omicron.

Cu măști de carnaval pe față, unii dintre protestatari au avut pe pancartele lor scris „No culture, no future”( Fără cultură nu există viitor), „Cultura ne îmbogățește”. Protestul a durat circa două ore și s-a încheiat fără incidente, relatează poliția belgiană.

Restricții din cauza variantei Omicron

Oamenii ieșiți în stradă au cerut politicienilor să „reconsidere” decizia de a închide sălile de spectacol, precizând că această măsură nu ajută la limitarea răspândirii coronavirusului.

Mai mult, numărul cazurilor de COVID-19 este în scădere, iar experții sanitari consideră „aberant” faptul că domeniul cultural este închis, iar localurile pot rămâne deschise în toată țara, în anumite condiții.

Unii dintre medici susțin că este important să se mențină deschis teatrul pentru sănătatea mintală a oamenilor, după mai bine de doi ani de pandemie. O profesoară de limba franceză a precizat că „preferă hrana culturală” decât o seară la restaurant. „Această închidere este nedreaptă”, a spus profesoara.  Mai multe săli de cinema au decis să sfideze legea și să rămână deschise și duminică, ziua în care au intrat în vigoare noile restricții.

Reamintim că la începutul lunii decembrie, mii de oameni au ieșit în stradă în Bruxelles pentru a protesta împotriva vaccinării și a restricțiilor impuse de autorități.

Marșul antivacciniștilor a fost pașnic, iar unii dintre manifestanți au dansat pe muzică techno. Pe unele pancarte se putea citi „COVID=genocid organizat”, „QR=svastică”, iar un grup de femei au protestat împotriva vaccinării copiilor.

Protestatarii au criticat modul în care mass-media a reflectat criza sanitară și au denunțat obligațiile impuse de guvern de la debutul pandemiei de coronavirus.

La fața locului au fost mobilizate mai multe autospeciale cu tunuri de apă, iar elicopterele au survolat zona. Pe 21 noiembrie, poliția a fost luată prin surprindere de 35 de mii de persoane care s-au adunat în capitala belgiană, protestând împotriva certificatului verde și a vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului.

Europarlamentarul Cristian Terheș acuză Parlamentul European de lipsă de transparență

Articolul precedentLiiceanu, despre Mineriada din 1990: „O barbarie enormă”
Articolul următorMinistrul Muncii vrea un comitet care să monitorizeze reforma sistemului public de pensii
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.