Aproape dispărut în fotoliul de deputat de Prahova, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției în vremurile bune, a dat recent un interviu vizavi de, ce altceva, decât starea justiției din țara noastră.

Chiar dacă nu a făcut ceva notabil cât a condus ministerul în guvernele Orban, Predoiu asigură că ce a lăsat în urmă putea fi folosit cu succes de cel care a preluat portofoliul Justiției, referirile directe fiind la situația Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și Legile Justiției.

Din ce a spus deputatul PNL pentru Newsweek, la Ministerul Justiției exista o formă perfectă a unui proiect de desființare a Secției Speciale, însă actualul ministru a stricat cumva tot. Există însă o speranță și o soluție, în viziunea fostului minsitru, anume ce ca Secția să fie desființată „iar ulterior să faci reglaje fine pe legea rezultată”.

Și, din ce a observat Predoiu, blocajul politic din jurul Secției e doar din vina USR PLUS, adică partidul din care provine actualul ministru Stelian Ion.

SIIJ putea fi desființată încă din februarie 2021, pe baza proiectului elaborat de Ministerul Justiției cu un an înainte și depus la CSM, care era favorabil atunci acelui proiect. În 2020 am avut proiectul, am avut un consens construit în CSM, dar nu am avut majoritate parlamentară, care aparținea PSD.

La începutul lui 2021, după alegeri, erau toate „piesele” aliniate: proiect, consens CSM și majoritate parlamentară. Dar Ministerul a „umblat” neinspirat pe proiect, a pierdut consensul în CSM și, pe cale de consecință, fără avizul CSM, s-a pierdut coeziunea majorității parlamentare în jurul subiectului. Acestea sunt faptele. Pe baza lor, e ușor de văzut că s-a greșit strategia la Minister.

E nejustificat să se „țipe” acum la PNL și UDMR. „Cărțile” erau făcute încă din 2020 ca să treacă ușor proiectul desființării SIIJ. Dar nu PNL și UDMR erau responsabile cu păstrarea consensului în sistem și obținerea avizului CSM, ci partidul care și-a asumat conducerea Ministerului, adică USR-PLUS. Cu politețe și respect colegial o spun. Cred că, în loc să căutăm vinovați, ar fi mai util acum să se negocieze constructiv și să se atingă un rezultat palpabil. Situația este gravă pentru că acum s-a ajuns la un blocaj politic greu de soluționat”, e de părere Predoiu.

Articolul precedentFurnizorii de energie și gaz vin cu soluții pentru consumatorii români
Articolul următorMircea Gheorgheosu (AUR) face un pas în spate după scandalul drogurilor din Parlament