Sursa: Facebook

Scandalurile se țin lanț de numele ministrului de Interne, Lucian Bode, temele cele mai fierbinți fiind plagiatul tezei de doctorat și eșecul intrării României în Schengen, aspecte care au dus – spun unele voci – la discreditarea acestuia.

Chiar și așa, ministrul încă pare implicat și, mai ales, susținut, inclusiv de către președintele Klaus Iohannis, atitudine catalogată de deputatul USR Cristian Seidler drept o mare greșeală.

Deputatul USR a comentat aseară la B1 TV situația reală în care se află Bode, cu atât mai mult cu cât acesta din urmă a ținut să facă „paradă” pe faptul că ar avea discuții la nivel înalt referitor la aderarea României la Schengen.

Concret, deși primul Consiliu Justiție și Afaceri Interne (JAI) din 2023 a fost anunțat fără a avea pe agendă aderarea Românei și Bulgariei la Schengen, ministrul Bode a scris pe Facebook că a fost prezent pentru a discuta „evident” inclusiv despre acest lucru. Bode a pus și poze, arătând că „în dialogul cu partenerii europeni am adus în discuție subiectul care ne preocupă cel mai mult în momentul de față – aderarea României la spațiul Schengen” și că a transmis „tuturor partenerilor europeni determinarea României de a continua implementarea la cele mai înalte standarde a tuturor condițiilor de aderare, așa cum au constatat partenerii europeni în cadrul celor 2 exerciții de evaluare voluntară din România”.

Promisiunea scrisă negru pe alb pe rețeaua de socializare de ministrul nostru de Interne a fost că „președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene se va implica activ în favoarea României, extinderea spațiului Schengen fiind una dintre prioritățile anunțate”.

Ce s-ar fi întâmplat de fapt a fost însă explicat de deputatul Cristian Seidler:

Știu că este o expresie care spune «mortul de la groapă nu se întoarce», iar din punct de vedere politic domnul Bode este cel mult «un zombie».

Știți, zombie sunt acele persoane care au formă umană, au trăit cândva, încă se mișcă, dar sunt moarte, de fapt. Domnul Bode, politic, este «mort». Se mai dă mâna cu dânsul, se mai face o poză, pentru că strict formal dânsul s-a dus acolo cu o delegație din partea Guvernului României, dar nimeni nu dă doi bani pe el.

Din păcate, «virusul» cu care s-a infectat domnul Bode, singura chestiune care încă «îl mai ține în viață», se numește Klaus Werner Iohannis. (…)

Nu are rost să fac recenzia lucrurilor pentru care domnul Bode trebuia să plece de alaltăieri din funcția aia. „Îl mai ține în viață” și, în timpul acesta, domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României, vorbitor nativ de limbă germană, ar putea să dea o lovitură mergând într-o vizită de stat în Austria, să desființeze tot narativul mincinos al guvernului austriac pentru cetățenii austrieci”.

Articolul precedentPreședintele PMP Iași, despre AUR: „E ușor să urli ca bezmeticul, fără să ai responsabilitate”
Articolul următorANPC, la bilanț. Președintele instituției, nemulțumit de activitatea unor comisari din subordine