Lucian Bode (captură video)

Cum era de așteptat, opoziția reacționează după rezultatul votului de ieri privind aderarea României la Schengen, USR și Forța Dreptei anunțând la unison că vor depune o moțiune simplă împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode.

Toată împotrivirea Austriei la votul din Consiliul JAI a fost explicată prin aceea că granițele țării noastre nu sunt sigure în ceea ce privește migrația ilegală, așa că ar fi oarecum logic că opoziția îi vrea capul ministrului care are ca responsabilitate și Poliția de Frontieră.

Într-un video postat pe Facebok însă, Cătălin Drulă, lider al USR, face referire și la „o diplomație neîndemânatică”, trecând însă rapid la motivul pentru care Bode este principalul acuzat.

Drulă a subliniat că „pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”, accentuând că abia în ultimul moment au existat „niște pseudo-eforturi ridicole”, dincolo de ceea ce înseamnă „diplomația serioasă”.

Revenind rapid la ministrul de Interne, liderul USR a subliniat că „PNL, în frunte cu Lucian Bode, trebuie să își asume eșecul votului pentru aderarea României la Schengen”.

USR depune luni, alături de Forța Dreptei, o moțiune simplă împotriva acestui ministru.
Este a doua moțiune împotriva lui Lucian Bode. Are nenumărate motive pentru a pleca din funcție, de la plagiat la licitații aranjate. Dar cel mai grav este dosarul Schengen, cu o afectare incalculabilă a viitorului economic al României.

Nu putem avea un ministru de Interne de mâna a treia în Europa. De aceea vom depune această moțiune simplă și ne așteptăm ca orice parlamentar român responsabil să o voteze”, a explicat Cătălin Drulă.

În octombrie, cele două partide de opoziție au dat mâna pentru moțiunea intitulată „Siguranță și încredere sau debandadă și furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat”, nemulțumirile excaladând în contextul achiziționării BMW-urilor de către MAI.

Acum, potrivit lui Ludovic Orban, cel care de altfel l-a și propulsat pe Bode ministru, inițial Transporturi, actualul ministru de Interne trebuie să răspundă „pentru eșecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”.

Nu poate rămâne fără niciun fel de consecință acest rateu major al coaliției PSD-PNL și normal ar fi fost să vină de la sine demisia/ demiterea actualului ministru de Interne”, scrie Orban pe Facebook.

Ieri, Orban nu căuta neapărat vinovați, ci se arăta un pic trist, punctând că „aderarea României la spațiul Schengen nu este un cadou politic pentru guvernanții din România ci un drept al cetățenilor români garantat de tratatele Uniunii Europene. Niciun guvern al unei țări din UE nu poate să voteze contra integrării României dacă nu are argumente temeinice. Cancelarul și ministrul de interne din Austria nu au prezentat niciun astfel de argument. Un veto contra României ar echivala cu o acțiune deliberată contra regulilor scrise și nescrise care stau la baza funcționării UE și ar reprezenta un act deliberat de spargere a solidarității europene într-un moment în care Europa chiar are nevoie de solidaritate”.

Articolul precedentJaf la o sală de jocuri de noroc din Constanța: autorul a plecat cu un telefon mobil și… 15 lei
Articolul următorAlina Mungiu-Pippidi: „Suntem foarte slab europeni, foarte necalificați europeni”