Sursa: Captură video

Politologul român Alina Mungiu-Pippidi a expus aseară, la B1 TV, opinia sa vizavi de ceea ce s-a întâmplat la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), desfăşurată la Bruxelles, când, în urma votului, România (dar și Bulgaria) au rămas în afara spațiului Schengen.

Potrivit acesteiea, cauzele sunt mai multe, care țin atât de „nepriceperea” autorităților din țara noastră, cât și a modului în care este structurat acum Consiliul JAI, având în vedere că este suficient ca un singur stat din Uniunea Europeană să se opună pentru rezultatul final.

Rezultatul final privind aderarea României la spaţiul Schengen a fost comunicat joi, după reuniunea Consiliului JAI, după veto-ul Austriei, anunțat de altfel cu câteva zile înainte. Nimic nu a schimbat opinia Austriei, care a considerat că România nu oferă un control eficient al frontierelor externe ale UE pentru reducerea intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Or, din ce a explicat Alina Mungiu-Pippidi, votul este încă unul politic, dictat de situația din țările care au un cuvânt de spus în ceea ce privește aderarea la Schengen.

Astfel, Alina Mungiu-Pippidi a punctat că are „o interpretare oarecum diferită a ceea ce s-a întâmplat”, arătând că are totuși „aceeași părere cu toată lumea că e o formă de ipocrizie la mijloc pentru că am fost respinși”. Însă Alina Mungiu-Pippidi a atras atenția că, în opinia sa, este vorba și despre faptul că „suntem foarte slab europeni, foarte necalificați europeni”, prin prisma faptului că autoritățile nu au știut cum trebuie tranșată situația.

Degeaba ne dă cineva un loc la masa unde se iau deciziile, dacă tu nu știi regulamentul de vot nu știi cum se construiesc majoritățile unde se iau deciziile. Ce am văzut noi, a fost o dovadă de crasă incompetență din partea autorităților românești.

O decizie de acest gen necesită unanimitate. Câtă vreme asemenea decizii necesită unanimitate, câtă vreme imigrația este cel mai sensibil subiect pe agenda europeană, câtă vreme nu există un alt fel să te pronunți față de imigrație când ai alegeri, ceea ce ni s-a întâmplat acum cu Austria ni se poate întâmpla cu orice altă țară în care există un segment semnificativ de populație care nu vrea să aibă migranți. (…)

A ne concentra numai asupra Austriei și a relațiilor noastre cu Austria este o eroare. Suntem în situația asta pentru că o asemenea decizie poate fi blocată de un singur stat membru. Aici este problema. Nu funcționează UE atâta vreme cât un populist are niște alegeri și găsește o problemă ca să ne blocheze (…).

Aceste încercări de a reforma, de a reduce domeniile în care să poată fi exercitat dreptul de veto a fost blocat mai ales de țările din Europa de Est, cu noi în frunte. Actualul sistem de vot paralizează Europa. Orice populist care are alegeri undeva ține ostatică Europa”, a spus aceasta pentru sursa citată.

Articolul precedentUSR și Forța Dreptei, moțiune împotriva lui Bode, în contextul „dosarului Schengen”
Articolul următorANPC verifică zonele turistice. Horia Constantinescu: „Nu suntem Martorii lui Iehova”