Kelemen Hunor, liderul UDMR și totodată vicepremier în actuala coaliție de guvernare, a explicat aseară, la TVR Info, care ar putea fi situația în care PSD va decide să renunțe la portofoliul Apărării, după demisia lui Vasile Dîncu.
Pe surse, social-democrații ar vrea la acest moment ca PNL să preia Ministerul Apărării Naționale, iar la schimb să primească Ministerul Energiei, al cărui ministru nu este tocmai în grațiile PSD.
Până în acest moment, subiectul nu a fost discutat franc. Imediat după demisia lui Dîncu, liderul PSD a confirmat că „nu sunt un fan al domnului ministru de la Energie”, însă a susținut că nu este adeptul trocurilor. „Este posibil orice, se poate negocia”, a subliniat totuși liderul PSD.
Discuții însă în coaliție, departe de ochii și urechile publicului, ar fi, a arătat liderul UDMR, în intervenția de la TVR Info. Totodată, Kelemen Hunor a spus că varianta ca PSD să renunțe la Apărare pentru un alt portofoliu, chiar și al Energiei, este posibilă:
„Teoretic și practic se poate. Protocolul Coaliției nu interzice astfel de schimburi între partidele din Coaliție. Dacă cineva consideră, de la președinte la premier și până la președintele PSD, cei care au avut și au portofoliul de la Apărare, că nu mai vor sau nu există un om competent, se poate face un astfel de schimb.
Nu există o astfel de frână. Dar eu nu știu de o astfel de intenție. Teoretic se poate. Și se poate și practic. Dacă ei între ei se înțeleg, noi nu avem nimic de comentat. (…)
M-au informat cei doi preşedinţi că au discutat despre situaţia de la Armată, de la Ministerul Apărării, ei trebuie să ştie ce au decis, alte amănunte nu le cunosc, nu ştiu, dar sunt convins că foarte repede ar trebui să se ajungă la o soluţie pentru că nu poţi să laşi Ministerul Apărării fără un titular la acest portofoliu. Asta a fost discuţia lor, aşa m-au informat astăzi după-masă şi aştept şi eu nominalizarea ministrului Apărării în curând. (…)
Nu cred că e bine să aștepți 45 de zile într-un astfel de context complicat. Dacă n-ar fi război în vecinătatea noastră, n-ar fi o problemă. Dar trebuie să existe un titular cât mai repede”.
Totodată, liderul UDMR a fost întrebat și despre motivul pe care l-a oferit fostul ministru al Apărării pentru demisia sa, subliniind că acest lucru „ține de persoana și personalitatea lui Vasile Dîncu, n-am ce să comentez. Nu știu relația dintre el si președintele Iohannis”, dar a arătat că „niciodată nu s-a discutat situația de la Armată în Coaliție”.
Numit pe funcție în noiembrie 2019, Dîncu a motivat că renunță la portofoliu prin perspectiva imposibilității colaborării cu președintele Klaus Iohannis, care este și „comandantul suprem al Armatei”, decizia fiind luată pentru „a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”.
În realitate, Dîncu s-a aflat mult timp în mijlocul unui scandal, după ce a afirmat că negocierile reprezintă singura şansă pentru încheierea războiului din Ucraina. De aici, mai mulți politicieni i-au cerut demisia, acuzându-l pe Dîncu de o simpatie pro Rusia.
După săptămâni întregi de discuții aprinse, Dîncu și-a depus mandatul, în locul acestuia portofoliul fiind preluat interimar de premierul Nicolae Ciucă.