Sociologul Vasile Dîncu, strategul de la Apărare

„Generalii se ocupă de tactică şi de strategia de război şi un ministru civil se ocupă, până la urmă, de proiecţia apărării în societate”, afirmă viitorul ministru al Apărării Naționale

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasle Dîncu, a fost una dintre surprizele de pe lista miniștrilor din partea social democraților în viitorul Guvern Ciucă. Surpriză pentru că la bază, Dîncu este sociolog, iar în ultima vreme PSD a declarat în mai multe rânduri că are pregătită o serie de specialiști care să vină la guvernare. Acest lucru a fost susținut chiar și de Dîncu, luni seară, la Digi 24.

„Ne-am angajat cu toţii ca să punem oameni cu un CV foarte bun şi cu experienţă”, a declarat Vasile Dîncu, fapt care a adus întrebarea firească, ce anume l-a recomandat pentru această funcție: stagiul militar, care era obligatoriu în tinerețea sa (peste două zile va împlini 60 de ani), studiile pe care le-a făcut în domeniul apărării, precum și construcția unei reviste „de cultură  și gândire strategice”, dar desigur și propunerea politică.

„Eu sigur că nu sunt militar sau nu am fost militar pentru zona apărării, dar am lucrat în domeniul strategiilor pentru… să zicem aşa, cultură de securitate, am scris studii despre chestiunea asta, am făcut stagiul militar şi asta ar putea să fie o condiţie. De-a lungul cercetărilor mele am studiat, am construit o revistă – Sinteza, o revistă de cultură şi gândire strategică şi evident că este şi o propunere politică aceasta”, a declarat Vasile Dîncu, la Digi 24.

Totodată acesta a explicat faptul că „generalii se ocupă de tactică şi de strategia de război şi un ministru civil se ocupă, până la urmă, de proiecţia apărării în societate, de cultura de securitate, de modalitatea în care inserăm întreaga societate, să spunem din specialişti, în ceea ce se numeşte astăzi securitatea naţională, mai mult decât o securitate care este asigurată doar de militari”, subliniind că astăzi există un concept extins de strategie de apărare naţională. „Conform strategiei de apărare publicată recent, unde civilii, specialiştii, sociologi, psihologi sau ceilalţi au un rol foarte important”, a mai spus Dîncu.

De asemenea, acesta a precizat că nu vor exista fricțiuni între premierul, militar de carieră, Nicolae Ciucă, și ministrul Apărării, civilul Vasile Dîncu. Concret, va respecta structura pe care o va găsi, mai mult, va aduce „un plus pe care îl poate aduce un civil care este expert în comunicare, în strategie”.

Miniștrii PSD în Guvernul Ciucă sunt:

  • Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu
  • Ministerul Apărării: Vasile Dîncu
  • Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu
  • Ministerul Muncii: Marius Budăi
  • Ministerul Tineretului și Familiei: Gabriela Firea
  • Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu
  • Ministerul Economiei: Marius Humelnicu
  • Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
  • Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu

PSD a validat lista miniștrilor

Articolul precedentFlorin Roman, PNL: „Infirm categoric declarațiile Ralucăi Turcan”
Articolul următorȘeful Camerei Deputaților va fi ales astăzi