Șeful Camerei Deputaților va fi ales astăzi

Marcel Ciolacu și-a anunțat candidatura pentru această funcție, devenită vacantă după plecarea lui Ludovic Orban

Șeful Camerei Deputaţilor urmează să fie ales, marţi, în şedinţa de plen a forului, liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunţându-şi candidatura pentru această funcţie, scrie Agerpres. De altfel, Ciolacu a mai fost președinte al Camerei, dîn 2019, după arestarea lui Liviu Dragnea, liderul PSD.

Potrivit programului afişat pe site-ul Camerei, pe ordinea de zi a plenului, care începe de la ora 11.00, figurează şi alegerea unor noi membri ai Biroului permanent, cel mai probabil în locul celor propuşi miniştri în Cabinetul Nicolae Ciucă – Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila, Marius Budăi (toți de la PSD) şi Florin Roman (PNL).

Liderul social democraților Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că îşi depune candidatura pentru şefia Camerei. „Mâine (n.r. – marţi) îmi voi depune candidatura pentru şefia Camerei Deputaţilor deoarece s-a conturat o majoritate. Am înţeles că şi domnul Cîţu îşi va depune pentru şefia Senatului”, a declarat Ciolacu. Același om, care în urmă cu aproape 2 luni afirma că nu își dorește această funcție, fiind chiar autoironic. „Mie nu-mi trebuiesc funcţii, dom-le! Eu sunt şef la ciuma roşie cât timp vor colegii mei şi cu asta am încheiat”, spunea liderul PSD la acel moment.

Ciolacu este „şef la ciuma roşie cât timp vor colegii”

Conducerea Camerei Deputaților a rămas vacantă după ce Ludovic Orban și-a dat demisia, în 13 octombrie. De altfel, încă din septembrie, Orban a precizat că într-o altă situație și-ar fi prezentat demisia direct la Cameră, dar în contextul actual, acest lucru ar fi însemnat ca șefia Camerei Deputaților să ajungă la un social democrat. „Nu vreau să fac niciun cadou PSD. Demisia mea nu este la dispoziţia domnului Cîţu pe o perioadă nelimitată. În cazul în care, într-un termen de maximum 15 zile, ea nu va fi depusă la Camera Deputaţilor”, declara Orban la acel moment.

Pe toată această perioadă șefia Camerei a fost deținută, interimar, de Florin Roman, liderul deputaților liberali, iar din 2 noiembrie, de social democratul Sorin Grindeanu.

Conform regulamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor este ales, prin vot secret, cu buletine de vot, pe care sunt înscrise numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor. Dacă niciun candidat nu a întrunit, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează noi scrutine, în urma cărora va fi declarat preşedinte candidatul care a obţinut majoritatea sufragiilor parlamentarilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului de şedinţă.

Ciolacu își recunoaște limitele: „Ca om politic, aș dori să mă abțin să dau soluții”

Articolul precedentSociologul Vasile Dîncu, strategul de la Apărare
Articolul următorVicepreședintele ANSVSA preia controlul instituției, la doar 10 zile de la numirea în funcție