Paul Anghel, director ANPC. Foto: Facebook

Directorul ANPC, Paul Anghel, spune că mulți dintre români nu cunosc diferența dintre bănci și instituții financiare nebancare(IFN). Cele din urmă oferă împrumuturi rapide, online, chiar cu un simplu selfie cu buletinul. Cu toate acestea, dobânzile aplicate de acestea sunt enorme, iar cei care apelează la aceste forme de împrumut reușesc cu greu să restituie la termen sumele acordate.

Băncile sunt mult mai bine legiferate și reglementate în comparație cu IFN-urile.O bancă are funcționalități mult mai complexe în comparație cu un IFN care acordă credite. Banca este o entitate a cărei activitate constă în principal în atragerea de depozite sau de alte fonduri de la public, acordarea de credite, servicii de plăţi, emiterea de garanţii şi asumarea de angajamente, tranzacţionarea în cont propriu şi/sau pe cont propriu în condiţiile legii, emitere şi administrare mijloace de plată etc.”, s-a exprimat Paul Anghel, prin intermediul rețelei de socializare Facebook.

Paul Anghel, directorul ANPC, „pledează” pentru împrumuturile de la bănci

Oficialul ANPC dă de înțeles că înainte de a aplica pentru un credit, consumatorii trebuia să în calcul câteva aspecte: dobânda anuală efectivă, ofertele de credit existente pe piață la momentul cererii lor, nevoia lor reală de împrumut.

Recomandarea este ca un client care dorește să acceseze un credit să analizeze Dobânda Anuală Efectivă (DAE) înainte de semnarea contractului de credit pentru a nu plăti costuri prea mari și să efectueze comparații între mai multe oferte de credit”, susține directorul ANPC, Paul Anghel.

Selfie cu buletinul și bani în cont. Cu ce riscuri

sursă foto: captură Facebook, reclamă sponsorizată

La acest moment, oferta pentru accesarea unui credit de la IFN este tentantă, la prima vedere: credit fără adeverință de venit, credit cu buletinul, bani pe loc în două ore, direct în contul tău, sunt expresiile cele mai folosite pentru „ademenirea” românilor. Totodată, există și un dicton: banul are valoare când ai nevoie. La bancă procesul de creditare poate dura mult mai mult decât la un IFN: de la depunerea cererii până la verificarea condițiilor de eligibilitate și până la accesarea creditului. De tot procesul se ocupă un ofițer de credite și un analist de credite, care, vor lua în calcul, printre altele, posibilitatea ca solicitantul să achite la termen suma împrumutată. Mai mult decât atât, dacă un consumator de credite este înscris în Biroul de Credite(n.r. instituția privată care administrează baza de date a rău-platnicilor), șansele ca o bancă să acorde împrumut sunt minime. În schimb, IFN-urile sunt mult mai „flexibile” în acest sens și trec peste istoricul negativ al unui client.

IFN-urile percep dobânzi cuprinse între 1% și 3000% pe an

Potrivit unei analize realizată de Ziarul de Investigații, cele mai multe dintre instituțiile nebancare acordă împrumuturi de la 200 de lei până la 20 000 de lei, pe baza unui formular online, unde solicitanții au posibilitatea să încarce buletinul, selfie cu buletinul și în unele cazuri un extras de cont. În maximum câteva ore, au banii în cont. IFN-urile percep dobânzi cuprinse între 1% și 3000% pe an. Spre exemplu, pentru un credit în valoare de 1000 de lei pe o perioadă de 30 de zile, împrumutatul ar trebui să achite suma totală de 1800 de lei. Dobânda aplicată de instituțiile nonbancare nu este fixă, așa cum eronat înțeleg unii dintre români, crezând că este vorba despre o bancă. Ultimele decizii ale instanțelor privind dobânzile aplicate de IFN-uri le oferă încă posibilitatea ca acestea să-și dubleze suma pe care o acordă drept împrumut.

Rezultatele unei cercetări au arătat faptul că 60% dintre debitori nu cunosc diferența dintre o bancă și o instituție financiară nebancară, numită și IFN”, susține Paul Anghel, cel care dă de înțeles că băncile sunt mai sigure pentru buzunarele noastre.

Citește și: VIDEO | ANPC „are soluția” pentru evitarea întrebărilor incomode: Șefii instituției se intervievează reciproc

Articolul precedentPonta susține afirmațiile lui Cîțu: ”Suntem într-o uriașă criză economică și socială”
Articolul următorUn europarlamentar cere înființarea unui tribunal special pentru ”criminalii de la Kremlin”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”