Cu șase luni înainte de alegeri, cu restricții care au atras critici – atât din partea politicienilor, cât și a populației, dar și cu un scandal de corupție, popularitatea Uniunii Creștin-Democrate (CSU), partidul cancelarului Angela Merkel înregistrează o scădere puternică, transmite Euronews.

Conform unui sondaj de opinie privind intenţiile de vot, formaţiunea Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU-CSU, centru-dreapta) este creditată cu 28%, în scădere cu 7% comparativ cu nivelul anterior crizei pandemiei. Pe locul al doilea se clasează Alianţa ’90/Verzi, creditată cu 23% din intenţiile de vot (plus 4%), iar pe locul al treilea este Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), cu 15%. Formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) are o popularitate de 12% (plus 2%), iar Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 9% (plus 2%), informează ZDF, citat de Mediafax.

Scoruri istorice, sub 30% din voturi

De altfel, primele semne ale scăderii în popularitate au venit în urmă cu mai puțin de două săptămâni, când CDU a obținut sub 30% din voturi la scrutinurile din două landuri, importante, din Germania. Acest scor a fost cel mai mic din istoria partidului. Explicația la acel moment era legată de restricțiile pe care cancelarul le-a impus în perioada pandemiei.

De altfel, luni, Angela Merkel anunțase restricții severe pentru perioada Paștelui catolic (4 aprilie), dar pe care apoi le-a anulat, în urma valului de critici primite, atât din partea populației, cât și a unora dintre politicienii germani.

Mai mult, acestor probleme li s-a alăturat și scandalul de corupție, cu măști de protecție, în care au fost implicate persoane de la vârful guvernului (ministrul Sănătății), precum și parlamentari CDU și CSU.

Ministerul sănătății condus de Jens Spahn a cumpărat anul trecut 570.000 de măști de la o companie, Burda, condusă chiar de soțul lui Spahn, Daniel Funke. Iar Nikolas Löbel – Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Georg Nüsslein – Uniunea Creştin-Socială (CSU), ar fi câştigat sute de mii de euro în urma unor afaceri legate de furnizarea de măşti în timpul pandemiei de coronavirus.

Merkel, retragere după 16 ani

După 16 ani la putere, Merkel nu va mai conduce CDU de la toamnă. Partidul ei, împreună cu Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Bavaria încă nu şi-a desemnat candidatul la funcţia de cancelar; decizia va fi luată probabil în aprilie sau mai.

Angela Merkel renunță la restricțiile severe din perioada Paștelui

Articolul precedentProtestul de la metrou e suspendat, circulația rămâne suspendată
Articolul următorRaed Arafat va contesta decizia Curții de Apel de anulare a ordinului privind carantinarea Timișoarei