Partidul lui Merkel, înfrângere în două landuri din Germania

A obținut sub 30% dintre opțiunile de vot ale nemților, o explicație posibilă fiind nemulțumirile cu privire la restricțiile impuse de autorități pe perioada pandemiei

Partidul cancelarului Angela Merkel a fost înfrânt duminică în alegerile din două landuri germane, anunță dpa.  Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a obţinut numai 24,1%, respectiv 27,7% în cele două scrutinuri, arată rezultatele oficiale preliminare, după numărarea tuturor voturilor.

Agenția dpa apreciază că rezultatele din Baden-Wurttemberg şi Renania-Palatinat prefigurează scena politică din Germania după alegerile generale din septembrie. Până atunci, urmează şi alte alegeri regionale şi la nivel de landuri. În joc este şi succesiunea la funcţia de lider al CDU, care poate asigura şi postul de cancelar, la conducerea viitorului guvern de la Berlin.

Restricțiile au dus la scorurile istorice

Secretarul general al partidului, Paul Zemiak a recunoscut că unul dintre motivele ce au dus la cele mai mici scoruri obținute vreodată în cele două landuri au venit ca urmare a măsurilor restrictive impuse pe perioada pandemiei. „Nu este o seară bună după alegeri pentru CDU”.

Susţinerea pentru CDU este în scădere în întreaga Germanie. Votul de duminică a avut loc în contextul creşterii continue a numărului de cazuri de COVID-19, al unei campanii dezorganizate de vaccinare şi al unui scandal legat de câştigurile materiale obţinute de unii parlamentari din afacerile cu măşti de protecţie împotriva virusului.

Candidatul Partidul Social Democrat (SPD la funcţia de cancelar, Olaf Scholz – în prezent ministru de finanţe în cabinetul Merkel – poate conta pe un sprijin puternic în septembrie în landul Renania-Palatinat, centrul viticulturii din Germania. El consideră că duminica alegerilor a fost „o zi bună” pentru SPD şi că speranţele sale de a ajunge în fruntea guvernului federal „au devenit vizibile”.

Merkel, retragere după 16 ani

După 16 ani la putere, Merkel nu va mai conduce CDU de la toamnă. Partidul ei, împreună cu Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Bavaria încă nu şi-a desemnat candidatul la funcţia de cancelar; decizia va fi luată probabil în aprilie sau mai.

Românii din Frankfurt au partid și candidați la alegerile locale din Germania

Articolul precedentNicușor Dan va susține doar o parte dintre proiectele moștenite
Articolul următorBădulescu susține că USR PLUS ar direcționa banii discreționar