Românii din Frankfurt au partid și candidați la alegerile locale din Germania

Cu doar 1000 de voturi, românii pot să obţină în premieră un mandat de consilier local la Frankfurt, unde reprezintă a patra comunitate.

Ionuţ Plenz este din Bucureşti şi trăieşte de 30 de ani în Germania, unde a fondat Români pentru Frankfurt, transmite Mediafax. Formaţiunea românilor  participă duminică, la alegerile locale, sub privirile circumspecte ale rivalilor locali

„Mulţi români care au venit acum, recent, din 2014 încoace, nici nu ştiu că au drept de vot sau n-au votat deloc. Şi partidele în general sunt sceptice vizavi de grupe sau grupări pure etnice şi suntem văzuţi un pic cu resentimente.Pe listă suntem oameni cu foarte multă experienţă în multe domenii, din IT, din Medicină, din domeniul ştiinţific, avocaţi. Avem o listă foarte diversificată, în sensul că sunt oameni care au experienţă de trai şi de muncă aici, în Germania”, a declarat Ionuţ Plenz, candidat Români pentru Frankfurt, citat de sus menționată.

Ionuţ trăieşte de la 6 ani în Germania, unde lucrează în domeniul IT. A făcut eforturi ca să înveţe din nou limba română şi vrea să-i reprezinte pe compatrioţi în Consiliul Local din Frankfurt, al cincilea oraş al Germaniei.

Alături de el candidează şi Alina Jurcoane, cercetător medical în Frankfurt de 17 ani.  Alina Jurcoane este medic voluntar implicat în Reţeaua de Solidaritate, o reţea care uneşte medici din diaspora şi din România. Deşi s-a integrat perfect în societatea germană, şi-a dat seama că trebuie să se implice mai mult. „Văzând şi pe grupuri că foarte mulţi români se plâng că au o problemă ori cu locuinţele, ori cu serviciul, ori cu diferite probleme de integrare, mi-am dat seama că nu este suficient să ne plângem doar pe Facebook, că nu ne ascultă nimeni”, spune Alina Jurcoane, candidat Români pentru Frankfurt.

Cu doar 1000 de voturi, românii pot să obţină în premieră un mandat de consilier local la Frankfurt, unde reprezintă a patra comunitate.

Alegerile locale se organizează duminică în trei landuri din Germania. Românii au dreptul să voteze în calitate de cetăţeni europeni. Potrivit datelor oficiale, comunitatea românească din Germania a ajuns la 748.000. România are un astfel de exemplu, prin primarul ales al Timișoarei, Dominic Fritz, care este cetățean german.

„Partidele vechi nu ne văd prea bine, în sensul că le rupem potenţialul de alegători. Pe de altă parte, analizele noastre de câţiva ani arată clar că mai ales românii nu prea merg la vot pentru partidele vechi”, a mai spus Ionuţ Plenz.

Nikolas Löbel a demisionat din Parlamentul Germaniei, în urma unei afaceri cu măști de protecție

Articolul precedentRadu Ciornei (USR PLUS) ne vrea fără măști pe stradă, din mai
Articolul următorPremierul Cîțu, chemat în judecată de un activist anti-mască