Premierul Cîțu, chemat în judecată de un activist anti-mască

Cîțu i-a numit teroriști pe cei care se împotrivesc măsurilor de prevenire a infectărilor cu Covid

Premierul Cîțu a făcut o declarație, potrivit căreia campania împotriva vaccinării și a măștilor este similară unei acțiuni a teroriștilor, afirmație care a stârnit furie printre cei „vizați”. Dacă senatoarea Diana Șoșoacă s-a limitat la acuzații dure, de genocid, un profesor universitar din București a făcut un pas înainte. Acela de a-l chema în judecată pe premier.  Într-o postare pe Facebook, Valerian Stan a  publicat cererea sa de chemare în judecată, depusă vineri, după declarațiile lui Cîțu.

Mai jos, redăm cererea completă, așa cum a fost făcută postată de Valerian Stan.

„Către Judecătoria (…)

Domnule președinte,

Subsemnatul Valerian Stan (…), în temeiul Ordonanței Guvernului nr 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, formulez

CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATĂ

împotriva domnului Florin Cîțu, prim-ministrul Guvernului României, cu adresa de citare la Palatul Victoria, Piaţa Victoriei nr 1, Sector 1, Bucureşti,

solicitând obligarea acestuia la plata de despăgubiri către subsemnatul în cuantum de 50.000 de lei.

În fapt

La data de 12 martie 2021, în cadrul conferinței de presă organizată la sediul Guvernului, primul ministru a afirmat că atitudinea persoanelor care “se împotrivesc acțiunilor pe care le ia Guvernul de a opri pandemia sunt similare cu acțiunile unor teroriști”. Ca Anexa 1 depun fotocopie a declarației primului ministru. Din lectura declarației domnului Florin Cîțu rezultă că, potrivit aprecierii sale, sunt similare acțiunilor teroriste opiniile critice formulate în spațiul public la adresa a ceea ce acesta a numit “acțiuni pe care le ia Guvernul de a opri pandemia”.

Declarațiile primului ministru constituie o insultă și un act de discriminare de o gravitate fără precedent la adresa cetățenilor și la dreptul lor la liberă exprimare. În calitate de publicist, colaborator al publicației on-line Activenews, am exprimat și eu, în cuprinsul mai multor articole publicate, opinii critice privind activitatea Guvernului în domeniul în discuție (ca Anexa 2 depun în fotocopie două dintre articolele publicate). Am acționat cu bună credință și mi-am motivat criticile inclusiv cu argumente prezentate constant în spațiul public de către numeroși medici și alți specialiști cu largă reputație profesională. În aceste condiții, caracterizarea atitudinii mele și a multor altor cetățeni (care, în virtutea libertății noastre de a avea propriile opinii și convingeri) ne opunem unor măsuri ale Guvernului, ca fiind similară acțiunilor teroriste consituie insultă de o gravitate fără precedent din partea primului ministru, o discriminare cu totul inacceptabilă pe criteriul convingerilor personale (art 2 alin 1 din OG nr 137/2000) a mea și a celor care avem aceleași opinii și convingeri pe o temă de un maxim interes public. Conduita primului ministru se dovedește a fi un afront cu atât mai mare cu cât, de exemplu, chiar în perioada anterioară declarațiilor sale, nu mai puțin de nouă state europene au suspendat vaccinarea populației din cauza reacțiilor adverse grave ale vaccinului folosit – același cu cel din România, AstraZeneca (depun ca Anexa 3 una din miile de informări făcute sub acest aspect de postorile de televiziune, de radio, de presa scrisă și on-line din România). Declarațiile iresponsabile ale primului ministru constituie un abuz care mi-a cauzat și îmi cauzează o gravă lezare a demnității umane (în înțelesul art 15 din OG nr 137/2000). Iresponsabilitatea declarațiilor primului ministru, precum și crasa lipsă de pregătire profesională a acestuia, rezultă inclusiv din asimilarea unor opinii exprimate în spațiul public cu actele de terorism, astfel cum acestea sunt definite în cuprinsul Legii nr 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului.

În drept

OG nr 137/2000, art 27

Reclamant,

Valerian Stan”

De la ce a pornit nemulțumirea „teroriștilor”

În contextul în care, joi, autoritățile au anunțat suspendarea vaccinării cu serul AstraZeneca din lotul ABV2856, premierul Florin Cîțu a criticat campania anti-vaccin, care pare să ia amploare.

„În același timp, în România de un an există o campanie împotriva acestor acțiuni ale guvernului. Există o campanie împotriva măștilor, există o campanie împotrivă vaccinării. Din punctul meu de vedere aceste acțiuni sunt similare cu acțiunile unor teroriști, pentru că a zădărnici aceste acțiuni ale guvernului, care au ca obiectiv îmbunătățirea sănătății tuturor românilor este o acțiune care încearcă să submineze autoritatea statului fără date”, adaugă Florin Cîțu.

Diana Șoșoacă, acuze grave la adresa premierului Cîțu

Articolul precedentRomânii din Frankfurt au partid și candidați la alegerile locale din Germania
Articolul următorPrimăria Constanța a scăpat de plata penalizărilor către firma de salubrizare, în instanță