ÎPS Teodosie vrea reînființarea Mitropoliei Tomisului

Dorința și datoria sfântă a arhiepiscopului. O reparație morală întrucât la Tomis a existat mitropolie, încă din secolul V dupa Christos

ÎPS Teodosie a depus săptămână trecută o solicitare la Patriarhia Sfântului Sinod pentru a reînființa Mitropolia Tomisului. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit joi, 25 februarie, la Palatul Patriarhiei, în prima ședința din 2021. Cu această ocazie s-a discutat și pe tema reînființării Mitropoliei Tomisului.

ÎPS Teodosie spune ca reînființarea Mitropoliei Tomisului ar fi o reparație morală întrucât la Tomis a existat mitropolie, încă din secolul V dupa Christos și a dispărut după ce Dobrogea a intrat sub stăpânire otomana. „Mitropolie a fost aici, chiar înainte de prima Mitropolie a Țării Românești, și trebuie să fie și de acum încolo”, a spus arhiepiscopul Tomisului.

Aceasta a precizat că inițiativa a avut-o încă din anul 2002, când a existat un comitet de initiațivă pentru concretizarea acestei idei. „Au fost peste 10.000 de oameni care au venit să-mi propună acest lucru, printre care și profesorul Adrian Rădulescu”, a spus ÎPS Teodosie.

O dorință a lui ÎPS Teodosie

Istorie sau dorință personală, reînființarea Mitropoliei Tomisului este una dintre marile dorințe ale arhiepiscopului, pe care acesta o consideră o datorie sfântă. „Comuniștii au desființat episcopii. Singura Episcopie ce a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, în 1975, de statul română, datorită istoriei acestui ținut, a fost Arhiepiscopia Tomisului și a Dunării de Jos. Pentru istorie chiar și comuniștii au reactivat și au dat titlu de Arhiepiscopie. Aici a fost Mitropolie din secolul V, înainte de a fi Arhiepiscopie Autocefală, mitropolia avea 14 episcopii. Aceasta istorie și-ar dori-o orice popor s-o pună în lumină. Am simțit o datorie sfântă nu pentru mine, ci pentru adevărul istoric” a declarat ÎPS Teodosie.

Urmează demersurile de aprobare, proces care poate fi de durată, întrucât Sfântul Sinod se întruneste de doar două ori pe an. Dacă va fi reînființată Mitropolia, mai multe eparhii vor veni sub administrarea Mitropoliei, respectiv Constanta și Tulcea.

Răsturnare de situație: ÎPS Teodosie devine pro-vaccin

Articolul precedentConstanța ar putea avea toalete care cronometrează utilizatorul
Articolul următorInsolvența Economat Sector 5, aprobată de consilierii locali