Mai multe persoane au ajuns în stare gravă la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, deși au declarat că sunt vaccinate anti-Covid. De altfel, medicii atrag atenția cu privire la riscurile la care se expun cei care apelează la această formă de a circula liber. Pe lângă riscul de îmbolnăvire, aceștia se aleg și cu dosar penal.
„Rugăm responsabilitate, oamenii să nu obțină acel certificat degeaba, să nu dea bani pe acel certificat și rugăm medicii de familie să nu se compromită la aceste acte. Ei vin la spital cu forme foarte severe de boală și se declară vaccinați și noi ne punem întrebări cât de vaccinat este pacientul respectiv și dacă vaccinul mai are vreun efect sau nu. Este un act ilegal să dai o adeverința de vaccinat la o persoana care nu s-a vaccinat doar ca să circule liber”, a declarat medicul Cristian Oancea, citat de Opinia Timișoarei.
Percheziții la Cluj, într-un dosar de fals electronic
Tentația falsificării documentelor de vaccinare sau a certificatelor europene de vaccinare este destul de mare, dar și riscantă.
Cazul e la Timișoara nu este unul singular. La începutul lunii august, în urma unor percheziții în județul Cluj s-a descoperit existența mai multor adeverințe care atestau, în fals, că mai multe persoane s-au vaccinat la un centru din județul Alba.
La finalul lunii iulie, polițiștii ieșeni au deschis un dosar penal în cazul mai multor persoane care au prezentat la intrarea în țară, din Marea Britanie, documente care să ateste vaccinarea împotriva Covid 19 sau trecerea prin boală, susceptibile a fi false. Conform Hotărârii CNSU, Marea Britanie se afla la acel moment pe lista roșie a țărilor considerate cu risc epidemiologic. Astfel, persoanele care vin din această zonă sunt obligate să stea în carantină pentru două săptămâni, cu excepția celor vaccinate împotriva Covid 19.
Situația nu este una întâlnită doar în România. Imediat după ce Uniunea Europeană a lansat „certificatul verde” au și apărut primele cazuri de fals în documente. De altfel, Poliția italiană a anunțat că a destructurat o rețea ce se ocupa cu vânzarea de certificate verzi europene false, dar și cu presupuse vaccinuri împotriva Covid, relatează trtworld.com. Ancheta, coodonată de biroul procurorului de criminalitate cibernetică din Milano, a dezvăluit că mii de oameni sunt dispuși să plătească pentru certificatele false, chiar dacă asta poate însemna chiar și până la 6 ani de închisoare.