Sursa foto: Facebook/ Kelemen Hunor

Vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, a comentat aseară la Europa FM variantele „de lucru” în ceea ce privește formarea viitorului Guvern.

Coaliția negociază în acest moment numele politicienilor care vor face parte din Guvern, una dintre variante fiind preluarea Ministerului Dezvoltării – condus în prezent de Cseke Attila de la UDMR – de către Nicolae Ciucă de la PNL.

Însă liderul UDMR sugerează că partidul său nu va renunța la Ministerul Dezvoltării, unul dintre cele trei deținute de formațiunea pe care o conduce, pe lângă cel al Sportului și cel al Mediului, și de câteva luni membrii acestei formațiuni au tot dat asigurări că portofoliile vor fi păstrate.

Inclusiv Kelemen Hunor era sigur că UDMR va rămâne „pe poziții”. Numai că acum viitorul este incert. Ceea ce asigură acesta este că UDMR nu va pleca de la guvernare, deoarece „când am semnat acest acord de coaliție, am semnat pentru 4 ani de zile. Noi ne-am asumat această responsabilitate până în 2024, până la alegerile Parlamentare din anul 2024”.

Nu avem niciun motiv să plecăm și nu avem niciun motiv să credem că este momentul să ne retragem fiindcă ne-am făcut treaba. (…) Cred că acordul trebuie aplicat. Acordul politic trebuie aplicat și atunci lucrurile sunt extrem de simple. Atunci, într-adevăr, lucrurile pot fi foarte, foarte repede aranjate în așa fel încât să avem un guvern funcțional pe 30 seara.

Și fără să respecți acordul se poate, dar ce transmiți? Că nu ești în stare, după 33 de ani în România, să ții de cuvântul dat. Deci, onoarea. Eu vorbesc despre un principiu. Când ai semnat acordul știai ce semnezi. Eu zic să respecte toată lumea acordul”, a spus Kelemen Hunor pentru sursa citată.

Totodată, Kelemen Hunor a explicat că portofoliul de la Dezvoltare a fost deținut cu responsabilitate și că nu s-au făcut greșeli. În același timp, liderul UDMR a dezvăluit și modul în care s-au purtat negocierilor anterioare, cu accent pe faptul că formațiunea nici nu lua în calcul la acea vreme să preia Dezvoltarea, vizat fiind un alt minister:

Eu nu pot să explic nici opiniei publice, nici colegilor mei, nici mie însumi de ce ar trebui să renunț eu la Dezvoltare? Ce am făcut greșit? Unde am greșit? Ce nu a funcționat? (…)

Sunt vreo 6 ministere unde eu nu am acces. Pur și simplu nu pot. Știți că în 2020, în decembrie, eu prima dată nu am ales Dezvoltarea? Am ales Finanțele. 20 de minute a ținut, până când au sunat și au zis că nu se poate, hai să facem o pauză. Am făcut o pauză, după pauză au venit cei care conduceau atunci delegațiile PNL-USR și au zis că nu se poate. Și am spus – Spuneți-mi și mie de ce nu se poate, ca să înțeleg și eu. Eu știu de ce nu se poate, dar vreau să aud de la voi.

Au stat, s-au gândit, s-au uitat în marmură jos, frumos… Și am spus – Măi, dacă nu vreți să spuneți voi, vă spun eu că eu știu: este o chestiune legată de CSAT.

În acest moment, după 30 de ani, noi nu avem acces la CSAT”, a mai spus Kelemen Hunor la Europa FM, arătându-se totuși dispus ca UDMR să renunțe la Dezvoltare pentru un alt minister, posibil chiar al Energiei, dat fiind că „acolo am avea și om. Se poate. Am putea merge și la primul etaj, ca să mă exprim așa fiindcă nu s-ar întâmpla nimic. Am sparge o barieră după 33 de ani. Ar fi o premieră politică în România și de ce nu. Dar acest lucru nu pot să-l fac eu”.

Articolul precedentEXCLUSIV zin.ro – Avocatul Gheorghe Piperea arată cum se pot lupta proprietarii de mașini cu abuzurile făcute de primării
Articolul următorPreședintele instituției care l-a scăpat pe Bode de acuzația de plagiat a demisionat, criticând hotărârea adoptată