Coalitie
Coalitie. suirsa foto :" infoactual.ro

Kelemen Hunor, cel de-al treilea lider al coaliției guvernamentale actuale, a explicat aseară ce schimbări vor fi în acest an în ceea ce privește miniștrii care vor fi înlocuiți – în niciun caz cei care fac parte din formațiunea politică pe care o conduce.

Explicațiile liderului UDMR au fost oferite la TVR Info, în contextul în care se apropie rocada între ministere: PSD și PNL vor face schimb de ministere, până la alegerile din 2024.

Rocada, parte a înțelegerii politice, va aduce noi miniștri doar în ceea ce privește premierul și ministerele de Finanțe, Justiție, Transporturi, Investițiilor și Proiectelor Europene, plus Secretariatul General al Guvernului. Or niciunul dintre acestea nu sunt deținute de UDMR, a punctat Kelemen Hunor.

Nu suntem implicaţi în rotativă în sensul de a schimba ceva, fiindcă acolo în înţelegere scrie – se schimbă premierul între PNL şi PSD, Secretariatul General al Guvernului şi patru ministere. Deci pe noi nu ne priveşte rotativa în sensul de a fi implicaţi direct în aceste schimbări.

Problema e foarte simplă – există un acord în care, în rotativă, noi nu suntem părţi. UDMR nu este parte în rotativă în niciun fel. Deci eu nu vreau să mă bag în rotativă, când eu nu sunt parte a rotativei. Nu are cum să implice şi UDMR, pentru că există un acord în care noi nu suntem parte. Ei dacă respectă acordul semnat, atunci se închide totul în cinci zile. (…)

Lucrurile sunt extrem de simple. Nu trebuie complicate. Noi nu vrem să ne băgăm în rotativă. Nu am vrut de la bun început ş lăsaţi-ne în afara rotativei. Rotativa este între PSD şi PNL. Încerc să vă explic că, în acest moment, nu există nicio discuţie de a nu respecta înţelegerea semnată de liderii coaliţiei şi în rotativă UDMR nu este parte, în niciun fel, fiindcă nu noi conducem Guvernul, Finanţe, Justiţie, Transporturi, MIPE şi nici Secretariatul General al Guvernului”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri la TVR Info, citat de Știri pe Surse.

Potrivit înțelegerii acum în vigoare, UDMR este reprezentat în Guvern de Kelemen Hunor – viceprim-ministru, Tanczos Barna -ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cseke Attila-Zoltán – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și Novak Carol-Eduard – ministrul Sportului. Iar portofoliile ministerelor la care face referire liderul UDMR sunt acum conduse fie de membri PNL, fie PSD. Astfel, partea social democrată a Guvernului are în acest moment Secretariatul General al Guvernului, Transporturile și Finanțele, în timp ce partea liberală – premierul, Justiția și MIPE.

Și, din perspectiva lui Kelemen Hunor, PSD și PNL vor merge mai departe așa cum s-a stabilit, pentru că rotativa funcționează… cu toate disensiunile care apar:

O coaliţie înseamnă şi conflicte, înseamnă şi dispute şi polemici, dar vom avea coaliţie în continuare. Coaliţii politice la nivel guvernamental şi parlamentar, nu vorbesc la nivel local, pentru că acolo lucrurile sunt mai nuanţate. Deci asta va fi”, a mai afirmat liderul UDMR.

Articolul precedentAmenzi de peste 2 milioane de lei, aplicate de ANPC comercianților de jucării din România
Articolul următorSilvicultorii, proteste la Guvern: „Pentru un pumn de arginți, România este pe cale să pună pe tavă singura bogăție și resursă regenerabilă”