Consiliul Europei a suspendat Rusia

Decizia vine ca urmare a invaziei Ucrainei

Consiliul Europei a decis, vineri după-amiază, suspendarea apartenenţei Rusiei la structuri ale organizației, ca urmare a atacului armat al Federației Ruse asupra Ucrainei.

În conformitate cu Statutul Consiliului Europei, Comitetul Miniștrilor a decis astăzi suspendarea Federației Rusă din drepturile sale de reprezentare în Comitetul Miniștrilor și în Adunarea Parlamentară. Decizia înseamnă că Rusia rămâne membru al Consiliului Europei, dar nu își mai poate susține pozițiile.

Judecătorul ales la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Rusiei rămâne și el membru al Curții. Cererile introduse împotriva Federației Ruse vor fi în continuare analizate de Curte. Suspendarea nu este o măsură definitivă, ci una temporară, lăsând deschise canale de comunicare.

Consiliul Europei este o organizație înfiintată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru protejarea drepturilor omului și statului de drept. Consiliul Europei își deșfăsoară activitatea separat de Uniunea Europeană.

„Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, la inițiativa Ucrainei și Poloniei, a lansat procedura de suspendare a calității de membru al Rusiei la Consiliul Europei. Decizia finală va veni în curând”, a scris Morawiecki pe Twitter.

Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile se bazează pe cinci piloni. În primul rând, este vorba de sancţiuni financiare care blochează accesul Rusiei la cele mai importante pieţe de capital.

„Vizăm în prezent 70% din piaţa bancară rusă, dar şi principalele întreprinderi deţinute de stat, inclusiv în domeniul apărării”, se arată pe pagina de Facebook a Comisiei Europene în România.

Al doilea pilon principal vizează sectorul energetic, un domeniu economic care aduce beneficii în special statului rus.

„Interdicţia noastră la export va afecta sectorul petrolier, împiedicând Rusia să îşi modernizeze rafinăriile petroliere”, arată sursa citată.

În al treilea rând, se va interzice integral vânzarea de aeronave, piese de schimb şi echipamente către companiile aeriene ruse.

În al patrulea rând, va fi limitat accesul Rusiei la tehnologii esenţiale.

„Vom împiedica accesul Rusiei la tehnologii importante de care are nevoie pentru a construi un viitor prosper”, potrivit CE.

„În fine, acţionăm în domeniul vizelor. Diplomaţii şi grupurile asociate, precum şi oamenii de afaceri nu vor mai avea acces privilegiat în Uniunea Europeană”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ÎPS Teodosie, despre conflictul dintre Rusia și Ucraina: „Este un război între două ţări surori”

Articolul precedentKlaus Iohannis: Am solicitat îmbunătățirea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic
Articolul următorBuzoian de 60 de ani, mită pentru permisul de conducere