Românii și-ar putea pierde dreptul de a munci în Germania dacă nu se vaccinează împotriva Covid-19

Din luna februarie încep angajările pentru muncitorii sezonieri.

În Germania vor avea loc dezbateri privind vaccinarea obligatorie, inclusiv pentru muncitorii străini, în această săptămână, iar dacă legea va trece, sute de mii de muncitori sunt în pericol să își piardă locul de muncă.

 Țara noastră reprezintă una dintre principalele state care furnizează forță de muncă pentru Germania, în special muncitori sezonieri. Adoptarea legii vaccinării va face mai dificil accesul românilor pe piața germană, iar cei deja stabiliți în Germania și refuză să se imunizeze riscă să se întoarcă acasă.

Vaccinarea obligatorie și dreptul la muncă

Cu toate acestea, Germania a anunțat că are nevoie de aproape 400.000 de muncitori calificați din alte țări, iar guvernul german a decis să crească salariul minim la 12 euro pe oră pentru a face mai atractive locurile de muncă, relatează Digi24.

Autoritățile germane au declarat că în timpul pandemiei, din cauza românilor care urmau să culeagă sparanghel s-au reaprins focare de Covid-19. De asemenea, în abatoare, zeci de români au fost acuzați că nu respectă măsurile anti-Covid.

Pentru moment, în Germania este obligatorie vaccinarea doar pentru personalul din sectorul medical, personalul din sectorul de îngrijire și pentru militari. Dacă legea vaccinării obligatorii va avea un aviz favorabil, cel mai probabil în vară va începe imunizarea populației.

De asemenea, din luna februarie încep angajările pentru muncitorii sezonieri, aceștia fiind în mare parte din sud-estul Europei, în special din țara noastră. De duminică, 23 ianuarie, România a intra pe lista țărilor cu risc ridicat în privina Covid-19. Altfel spus, orice persoană care vrea să plece în Germania trebuie să prezinte cel puțin un test negativ, iar dacă nu este imunizată împotriva coronavirusului va trebui să stea în carantină.

Cele mai multe acuzații au fost aduse muncitorilor români din abatoare, autoritățile precizând că nu respectă regulile anti-Covid și aduc virusul în Germania. În momentul de față, în abatoarele germane, persoanele nevaccinate care lucrează pot prezenta la două zile un test rapid, care este gratuit și se poate face nelimitat.

Reamintim că în Germania, certificatul verde ( vaccinare, trecere prin boală sau test negativ) este obligatoriu deja în mijloacele de transport în comun.

Germania a achiziționat 5 milioane de doze de vaccin Pfizer din România

Articolul precedentCe amenzi riscă furnizorii care nu recalculează facturile eronate sau care nu aplică prevederile legale
Articolul următorRomânia rămâne în rândul celor mai corupte ţări din UE
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.