Furnizorii care „uită” să aplice prevederile legale privind compensarea sau care omit să recalculeze facturile eronate ar putea fi pasibili de amenzi.
Ieri, după ce s-au strâns fiecare de pe unde au sărbătorit plini de elan Mica Unire, liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit într-o ședință on-line pentru a mai face ceva modificări la Ordonanţa privind măsurile din energie.
Astfel, potrivit Hotnews, aceștia au convenit cu privire la nivelul sancțiunilor în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale, pe surse discutându-se că nivelul acestor amenzi ar urma să ajungă până la 200.000 de lei.
Aceasta înseamnă că amenințările ministrului Energiei ar putea avea în spate și o bază legislativă, dacă propunerile în discuție se vor și concretiza. De altfel, încă din momentul în care ministrul Virgil Popescu a anunțat că s-a pus în dezbatere un act normativ în vederea modificării OUG pentru schema de compensare, social democrații au subliniat că e nevoie de „pedepse”.
Ordonanța în discuție ar urma să fie adoptată cât mai repede, în şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta. Potrivit noilor reguli, pentru consumatorii casnici, plafoanele de preț vor scădea, la 0,8 lei/kWh (energie) și 0,31 lei/kWh (gaz), în timp ce va crește plafonul de consum, la 500 kWh/lună (energie) și 1.500 kWh/limita pentru cele cinci luni de iarnă în care se aplică prevederile Legii 259/2021. De asemenea, va crește și gradul de compensare al facturii la gaze, la 40%.
Însă, chiar și cu această Ordonanţă privind măsurile din energie, problema este rezolvată doar pentru câteva luni, dat fiind că măsurile privind compensarea se aplică pe perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Aceasta înseamnă că după 1 aprilie trebuie găsit un alt set de măsuri.