Sursă foto: Facebook/World Wildlife Fund
Sursă foto: Facebook/World Wildlife Fund

Astăzi, 24 noiembrie, europarlamentarii votează Rezoluția privind protecția creșterii animalelor și a carnivorelor mari.

Acest vot poate marca un pas important pe drumul conservării biodiversității și al coexistenței om – carnivore mari în Europa.

Membrii organizației World Wildlife Fund din România atrag atenția că, din păcate, acesta se anunță a fi un pas înapoi.

World Wildlife Fund: ”De ce suntem îngrijorați? Pentru că, în ciuda titlului său, Rezoluția se poate traduce în scăderea nivelului de protecție a carnivorelor mari (lupul, mai ales)”

Carnivorele mari aparțin patrimoniului european de biodiversitate pe care UE s-a angajat să îl restaureze și să-l păstreze. Ce ne-am dori? Ca statele membre să se asigure că fermierii au acces rapid și ușor la fondurile UE de acordare a despăgubirilor integrale pentru daunele cauzate de animalele protejate, iar europarlamentarii să își orienteze atenția către implementarea măsurilor de prevenție și educație care să favorizeze coexistența om – carnivore mari”, se arată în textul distribuit pe contul de Facebook al organizației.

În același context, Organizația pentru protecția mediului are în vedere un proiect pilot, menit să țină la distanță urșii de gospodării, păstrând, în egală măsură, armonia conviețuirii dintre om și animalele sălbatice.

Astfel, WWF România a demarat un proiect pilot, intitulat ”Siguranţă pentru oameni – protecţie pentru urși”.

Proiect pilot, început la Băile Tușnad: Oamenii pot conviețui pașnic și în siguranță cu animalele sălbatice, dacă ne implicăm responsabil

Ce prevede acest proiect:

  • Instalarea și consolidarea de garduri electrice, care vor ţine urșii la distanţă de zonele locuite;
  • Amplasarea de pubele de gunoi, special concepute pentru a nu fi o atracţie pentru urs;
  • Monitorizarea urșilor care apar în zonă și care riscă să devină habituaţi, adică obișnuiţi cu prezenţa omului;
  • Educarea localnicilor, a turiștilor, a copiilor și a adulților, pentru a-și însuși un comportament adecvat zonelor de prezenţă a ursului.
Articolul precedentSimion anunță un nou congres AUR, la Alba Iulia
Articolul următorEmilia Șercan: ”Bode a plagiat până și notele de subsol”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time