Foto: Facebook/Lucian Bode
Foto: Facebook/Lucian Bode

Emilia Șercan a revenit cu informații, după ce a analizat teza de doctorat a lui Lucian Bode.

Jurnalista a stabilit că politicianul nu a plagiat doar 2.95%, cât a stabilit Comisia de etică a Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, ci cel puțin 18.5%.

Prin urmare, jurnalista a făcut publice ideile analizei.

Emilia Șercan: ”Ministrul de Interne, care și-a susținut teza în 2018 – la doi ani după ce verificarea lucrărilor doctorale cu softul a devenit obligatorie prin lege – a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze acest nou filtru de prevenție a fraudei”

Într-un text publicat astăzi, 24 noiembrie, pe contul de Facebook, jurnalista a precizat că probele prezentate în această investigație demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puțin 18.5% din textul tezei doctorale.

În egală măsură, Emilia Șercan a explicat că a identificat 6 ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate.

Potrivit analizei, Lucian Bode a folosit și plagiatul prin traducere. Cu alte cuvinte, a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie. Mai mult, în câteva situații a plagiat până și notele de subsol incluse în unele dintre articolele neatribuite și plagiate prin traducere.

Bode a obținut calificativul “Foarte bine” pentru o teză în care partea de cercetare proprie, elementul distinctiv și obligatoriu pentru orice demers doctoral, se rezumă la trei paragrafe, în care este prezentată o pretinsă “simulare” a prețurilor la motorină, gaze și electricitate în județul Cluj făcută în luna august 2018”, se arată în textul publicat pe contul de socializare.

”Deși au existat serioase semnale de alarmă cu privire la teza lui Lucian Bode încă din august 2018, când lucrarea a fost analizată cu softul, îndrumătorul său de doctorat, prof. univ. Adrian Ivan – rector-comandant al Academiei SRI – a dat undă verde pentru susținerea publică”

Pusă să dea un verdict în cazul tezei lui Lucian Bode – unul dintre miniștrii cheie ai actualului Guvern și nr. 2 în PNL – Comisia de etică a UBB stabilit că doar 2.95% din lucrare este plagiată, conținut pe care l-a justificat prin “necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin erori de citare”, a conclus jurnalista.

Articolul precedentParlamentul European va vota Rezoluția privind protecția creșterii animalelor și a carnivorelor mari
Articolul următorA fost semnat Memorandumul de înțelegere între ministerele Sănătății din România și Spania
Jurnalist full-time / Pesimist part-time