Captura video

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi, printr-o hotărâre, cadrul normativ pentru acordarea unor ajutoare de urgență, în limita sumei de 5.000.000 de lei, pentru sprijinirea familiilor și a persoanelor singure afectate de inundații în cursul anului 2021.

Fondurile vor veni din creditele bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2021. În sensul prezentei hotărâri, inundațiile cuprind atât ploile abundente, cât și fenomenele asociate acestora, respectiv alunecările de teren și fenomenele meteorologice deosebite.

Ajutoarele de urgență ce se acordă familiilor sau persoanelor singure vor fi următoarele: câte 6.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de peste 75%, inclusiv; câte 4.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 50%, inclusiv și 75%; câte 2.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție cuprinsă între 25%, inclusiv și 50%; câte 1.500 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de până la 25%, câte 1.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror bunuri din locuință au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor.

„Ajutorul de urgență se acordă numai pentru persoanele singure și familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuințelor în care aceștia trăiesc efectiv, indiferent de regimul juridic al deținerii acestora. În cazul în care persoana singură sau familia deține mai multe locuințe afectate, ajutorul se acordă o singură dată, pentru o singură locuință”, se arată în proiect.

Reamintim că în luna mai, în zona de Nord-Vest, cel puțin șase localități au fost lovite de inundații, după ploaia din 13 mai, care a durat numai trei ore, dar a avut efecte dramatice. 160 de oameni au fost evacuați din calea viiturii, iar mulți dintre ei au fost scoși cu barca din propriile case.

Totodată, pe fondul formării ciclonului în Marea Neagră, de săptămâna trecută, mai multe județe din Moldova au fost afectate de ploile torențiale. De altfel, Galațiul a trecut atât în weekend, cât și miercuri prin ploi abundente, descărcări electrice, vijelii și chiar gringină, pe alocuri apa ajungând și la 1 metru. Numai miercuri seara, în 40 de minute au fost acumulați 80 l/mp, mult peste puterea de absorție.

Un ciclon va ajunge în România. ANM anunță zonele afectate

Ce alte proiecte se mai află pe masa de lucru a Guvernului

Printre proiectele de hotărâre aflate astăzi pe ordinea de zi de află și cel privind aprobarea obiectivelor etapei a XXI-a 2021 a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitațiilor pe perioada 2010-2024 aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 256/2010.

De asemenea, două proiecte de lege: unul pentru ratificarea Acordului, semnat la Bruxelles, la 27 ianuarie și 8 februarie, de modificare a Acordului privind transferul și mutualizarea contribuțiilor la Fondul unic de rezoluție, semnat la Bruxelles la 21 mai 2014, al doilea, privind modificarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

VIDEO: O ploaie cu piatră a făcut prăpăd în Galați

Articolul precedentPrimarul Ploieștiului umilit de Roberta Anastase la alegerile interne din PNL
Articolul următorCodrin Ștefănescu nu-l vede pe Alexandru Rafila premier: crede că PSD are alți oameni mai bine pregătiți