Sursa: Google maps

Încă doi medici de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași au devenit „actori principali” în dosarul legat de implantarea stimulatoarelor cardiace de la persoanele decedate.

Ieri, procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a PÎCCJ au anunțat că doi medici rezidenți au fost plasați sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, pentru luare de mită, respectiv luare de mită în formă continuată (10 acte materiale), printre interdicțiile acestora numărându-se inclusiv aceea de a nu mai exercita profesia în cadrul unității medicale, precum și în nici o altă unitate medicală din rețeaua de stat.

Cei doi sunt acuzați că, în perioada noiembrie 2022 – februarie 2023, cu ocazia acordării de consultații de specialitate în cabinetele din cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași, au primit diferite sume de bani, cu titlu de mită pentru activitățile prestate.

Date din dosar au fost făcute pentru prima dată publice în februarie, când au fost puse în aplicare 24 de mandate de percheziție domiciliară în judeţele Brașov, Iași și Neamț, la sediul unei primării comunale, la sediile unor unități medicale – spitale și la sediul unei organizații non-guvernamentale, precum și la sediile sociale ale unor firme specializate în distribuirea de aparatură medicală, la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracțională sau imobile deținute de aceștia.

La acel moment se preciza că sunt „indicii cu privire la faptul că unele cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenții chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale, care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea și chiar viața unor persoane, pacienți ai acestora”. Cercetările erau făcute in rem, pentru abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, precum și continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.

La o zi distanță, se comunica oficial că un medic de la „Sf. Spiridon” Iași este cercetat pentru abuz în serviciu, în formă continuată ( 238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente și luare de mită, acesta fiind arestat preventiv.

Inculpatul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară.

Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor.

Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de proveniență) și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.

O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, precizau procurorii.

Totodată, în dosar erau cercetați și alți cinci medici, pentru luare de mită, dar și patru persoane fizice, pacienți ai spitalului din municipiul Iași, pentru dare de mită.

Pe 3 martie, cercetările conturau alți trei suspecți – un medic cardiolog, cercetat pentru abuz în serviciu, în formă continuată, care, în calitate de medic cardiolog, furnizase stimulatoare și defibrilatoare a căror sursă nu se cunoaște, șeful unei clinici de cardiologie în perioada 2017 – iulie 2022, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, dat fiind că se bănuia că acesta avizase, cu încălcarea legislației în domeniu, un înscris conținând o listă de dispozitive, care puteau fi sterilizate (fiind menționate în primul rând stimulatoarele și defibrilatoare cardiace).

Totodată, suspectul a semnat și avizat în anul 2018, cu ignorarea și încălcarea Ordinului Ministerului Sănătății nr. 961/2016 în vigoare la acea dată, două înscrisuri denumite ,,Protocol de recuperare a dispozitivelor implantabile de la pacienți decedați”, precum și ,,Protocol de utilizare a dispozitivelor implantabile resterilizate (DIR) – în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare”, care nu au fost înregistrate și avizate de către consilierul juridic al unității medicale”, detaliau procurorii.

Ultima persoană anchetată era fostul manager al spitalului, pentru neglijență în serviciu în formă continuată (2 acte materiale), care „a semnat două adrese destinate Casei de Asigurări de Sănătate Iași, respectiv Direcției de Sănătate publică Iași, prin care acesta accepta reutilizarea dispozitivelor medicale implantabile, îndeplinindu-și astfel în mod defectuos atribuțiile de serviciu, fără a se asigura cu privire la desfășurarea în condiții optime a activității în cadrul persoanei juridice publice și cu privire la faptul că interesele legitime ale pacienților erau protejate, girând acțiunile ilegale ale medicului inculpat care a operaționalizat rețeaua prezentată în comunicatele de presă anterioare”.

Articolul precedentBoloș anunță livrarea de pachete cu alimente de bază și o nouă tranșă a ajutorului de 250 lei, înainte de Paște
Articolul următorA fost semnat primul contract de împădurire, cu fonduri PNRR: peste 80 ha de teren agricol, în Scornicești, Olt