Sursa foto: Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Adrian Năstase, premier al României în anii 2000, a comentat aseară subiectele din ultimele săptămâni, inclusiv despre evenimentele mai recente, respectiv iminența unui război, date fiind mișcările Rusiei.

Dincolo de declarațiile din ultima perioadă, fostul premier crede că lucrurile sunt cu mult mai complicate și serioase.

Iar Năstase consideră că ceea ce se întâmplă în acest moment trebuie pus în context, vizavi de criza adusă de pandemia de coronavirus, de problemele care se prefigurează în ceea ce privește sectorul energetic.

Situaţia de acum este, probabil, cea mai complicată de după încheierea Războiului Rece. În mod evident, apar şi celelalte probleme care sunt sub radarul geopolitic”, a subliniat fostul premier la Antena 3, cu referire la problemele legate de pandemie și de criza energetică, care au afectat viața așa cum o știm, la nivel global.

Pandemia şi ce se întâmplă acum în lume nu ţine doar de România. (…) Este vorba despre o dezamăgire faţă de o operaţiune care a avut o ţintă medicală şi a avut o componentă financiară importantă şi se ajunge la situaţia în care se spune că vaccinul nu este atât de important.

(…) Probabil că nu a fost sau nu este atât de eficient pe cât s-a spus că este. Şi aici sunt nişte jocuri externe pe care nu ştiu dacă noi le-am fi putut controla mai bine. (…)

Am văzut lipsa de încredere încă de la început. Ne protejează usturoiul, ne protejează Dumnezeu, ne protejează Biserica, poate că sunt şi astea sunt soluţii. Cred că şi comunitatea ştiinţifică şi medicală nu au ştiut să se focalizeze pe nişte răspunsuri. Erau şi chestiuni financiare care au reprezentat un business extraordinar într-o perioadă în care era mai greu”, a opinat Năstase.

Fostul premier a făcut și o buclă în timp, în vremurile în care era un factor de decizie pe scena politică. Năstase a început cu perioada în care a fost ministru de externe, în anii 90, pentru că, în ceea ce îl privește, are amintirile „calde”.

Vă aduceţi aminte, după 1990, ideea centrală era că statul trebuie să devină un stat slab. Şi în economie, şi din punct de vedere social. Lucrurile astea se răzbună. Nu poţi să ai un stat puternic, dacă instituţiile nu au autoritate. Vedem ce se întâmplă cu greva spontană de la STB, că nu se acordă atenţie unei hotărâri de instanţă. S-a pierdut, în mare măsură, credibilitatea parchetelor pentru că s-au jucat cu dosare politice.

(…) Uitaţi-vă la Iohannis. Pentru mine este de neînţeles. Oamenii sunt preocupaţi că ar putea să înceapă un război, că săptămâna viitoare americanii răspund la un ultimatum al ruşilor, iar Iohannis stabileşte ca dată pentru şedinţa CSAT miercurea viitoare, în loc să o fixeze astăzi sau poate mâine, în aşa fel încât să poată răspunde un mesaj în vederea redactării unor răspunsuri.

Toate aceste lucruri împreună ne dau o imagine dezastruoasă a instituţiilor statului şi de aici un stat eşuat, cum ar zice Iohannis”, a mai declarat Năstase, pentru sursa citată.

Articolul precedentLudovic Orban: „Cîţu va fi schimbat când va dori Iohannis”
Articolul următorCeremonii cu ocazia a 163 de ani de la Mica Unire. Programul manifestărilor în București