Gunoi sectorul 1 - Foto zin.ro -

Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunţat că nu va fi prelungită starea de alertă în Sectorul 1 pentru o perioadă de 15 zile, în ciuda solicitării făcute de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1.

„Eu sper să nu riscăm să ajungem la situaţia de acum o lună în Sectorul 1 (n.r. când a fost declarată starea de alertă). Societatea de salubrizare a dat asigurări că are capacitatea necesară să continue. Evident că situaţia va fi sub monitorizare, având în vedere că este oarecum fragil, toată această perioadă. Instituţiile de care am vorbit mai devreme vor monitoriza încontinuu situaţia din Sectorul 1 şi nu vom ezita să luăm măsuri în momentul în care lucrurile se vor înrăutăţi. Discuţiile sunt dese între Primăria Sectorului 1 şi salubrist pentru a ajunge la un acord pentru o perioadă mai îndelungată. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a Sectorului 1 se teme că compania de salubrizare nu va avea capacitatea necesară de a presta serviciile mai departe. Asta rămâne de văzut. Nu se impune prelungirea măsurii stării de alertă. Ei îşi vor continua activitatea şi vor funcţiona la capacitate”, a afirmat luni prefectul Capitalei.

Acesta a precizat că decizia de a nu fi prelungită starea de alertă a fost una pe baza informaţiilor primite de la DSP, Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu. Mai mult, că situaţia salubrităţii în sector este una bună.

Trei operatori s-au ocupat de curățenia din Sectorul 1

De altfel, pe lângă Romprest, de curățenia din Sectorul 1, pe perioada stării de alertă s-au ocupat și alte două firme, Brai-Cata și RER.

Potrivit contractului cu Brai-Cata, acesta expira la data de 22 august, odată cu expirarea stării de alertă, dar acesta era „cu posibilitatea de prelungire prin act adițional cu cel mult 30 de zile sau până la epuizarea în integralitate a cantității achiziționate”, în contract fiind prevăzut ca operatorul „să efectueze, pe durata contractului, colectarea, transportul și depozitarea unei cantități maxime de 100 de tone de deșeuri dispersate pe spațiul verde, domeniul public administrat de achizitor”.

La începutul lunii august, Primăria Sectorului 1 a semnat un contract cu încă un operator de salubritate, RER, contract cu o durată de „20 de zile pe perioada stării de alertă cu mențiunea că acesta va înceta înainte de expirarea termenului pentru care a fost declarată, atunci când analiza factorilor de risc indică faptul că nu mai există riscul care a condus la instituirea stării de alertă. De asemenea contractul de achiziție publică încetează aplicabilitatea odată cu încetarea stării de alertă”, se arată în contractul de prestări servicii temporare, publicat de Primăria Sectorului 1.

De partea cealaltă, primarul Clotilde Armand a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că operatorul „Romprest Service S.A, din cauza căreia am ajuns să avem stare de alertă pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1, a dat asigurări că nu mai șantajează autoritatea locală și că poate asigura continuitatea serviciului public de salubrizare așa cum prevede legea salubrizării și regulamentul municipial de salubrizare”, a scris edilul Sectorului 1.

De asemenea și faptul că Romprest „a acceptat ceea ce noi am spus de aproape un an de zile și a refuzat sistematic să priceapă, menținând un șantaj ticalos: fără facturi umflate și fără curățenie fictivă. În caz contrar vom avea din nou stare de alertă”, a concluzionat Clotilde Armand.

Daniela Popa: „Clotilde Armand, din concediu, prelungeşte starea de alertă din Sectorul 1, ca să plătim în continuare 3 firme de salubritate”

Articolul precedentStreinu-Cercel: „Urmează încă cel puțin încă două valuri de aici încolo”
Articolul următorSocial democrații din Sectorul 1 o cheamă „din concediu” pe Clotilde Armand