Sursă Foto: ISU Suceava
Sursă Foto: ISU Suceava

Lituania, Slovacia, Letonia şi Estonia vor solicita confiscarea activelor ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei după invazia rusă, se precizează într-o scrisoare comună publicată luni de cele patru state. Cele patru ţări menţionează că statele din UE şi alte ţări care au o poziţie similară au îngheţat deja active ale unor persoane şi companii ruseşti şi aproximativ 300 de miliarde de dolari, reprezentând rezerve ale băncii centrale. Ucraina a estimat la aproximativ 600 de miliarde de dolari suma necesară pentru reconstrucţia ţării după distrugerile produse de Rusia. Probabil suma va creşte semnificativ, deoarece războiul este în desfășurare, se arată în scrisoare.

„O parte substanţială a costurilor pentru reconstrucţia Ucrainei, inclusiv compensaţiile pentru victimele agresiunii militare ruse, trebuie acoperită de Rusia”, se arată în scrisoare.

Documentul urmează să le fie prezentată marţi miniştrilor de finanţe din UE. Scrisoarea face apel la UE să înceapă pregătirea de noi sancţiuni împotriva Moscovei. „ Dacă Rusia nu opreşte agresiunea militară împotriva Ucrainei, ar trebui să nu mai existe nicio legătură economică între UE şi Rusia, pentru a garanta că nimic din resursele financiare, produsele sau serviciile noastre nu contribuie la maşina de război a Rusiei”, se mai arată în document. „ Confiscarea de active ale statului, cum ar fi rezerve ale băncii centrale sau proprietăţi ale companiilor de stat, are o legătură şi un efect direct în acest sens”, adaugă ele. Comisia Europeană a precizat miercurea trecută că poate verifica dacă legislaţiile naţionale şi ale UE permit să se confişte active ruseşti blocate, pentru a finanţa Ucraina, dar nu a precizat rezervele băncii centrale. Diverşi oficiali ai UE au atenționat  că decizia de a confisca active este riscantă legal, deoarece nu există legi corespunzătoare în UE pentru asta.

Este nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucţia Ucrainei

Articolul precedentGrupare de traficanți de droguri din Oradea, anihilată
Articolul următorCătălin Drulă critică măsurile Guvernului: „Socialiştii cu epoleţi ne duc în faliment”