Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Preşedintele forumului Economic Mondial, Børge Brende, a făcut apel la un plan Marshall pentru reconstrucţia Ucrainei.

Acesta s-a referit la iniţiativa Statelor Unite ce a ajutat la reconstrucţia Europei după Al Doilea Război Mondial.

Brende a subliniat că lucrările de reconstrucţie ar trebui să aibă loc în Ucraina, în prezenţa sau în absenţa unui acord de pace: ”Avem nevoie de un Plan Marshall pentru Ucraina”

Mai mult, preşedintele forumului Economic Mondial a subliniat că ”niciun oficial rus sau companie nu vor fi prezenţi la Forumul Economic Mondial”.

Țara a suferit deja destul. Trebuie să începem să lucrăm pentru a o reconstrui. Avem nevoie de un Plan Marshall pentru Ucraina. Acesta este ceea ce vrem să realizăm la Davos”, a declarat Borge Brende, într-un interviu pentru Sueddeutshe Zeitung, potrivit The Telegraph.

El consideră că această activitate ar trebui efectuată chiar și fără un acord de pace, poate implica zonele aflate sub controlul Ucrainei. Președintele a spus că vorbește despre infrastructură, alimentare cu energie electrică, școli, drumuri și poduri.

Forumul Economic Mondial are loc la Davos, în perioada 22-26 mai

Pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară specială ca răspuns la o solicitare de ajutor a șefilor republicilor Donbass.

El a subliniat că Moscova nu are planuri de ocupare a teritoriilor ucrainene. Conform declarațiilor, Rusia ar fi urmărit demilitarizarea și denazificarea țării. Prin urmare, a lansat operațiunea de ”eliberare” a teritoriilor, aflate sub controlul Kievului.

În trecut, Planul a relansat economia Europei occidentale

Planul Marshall (în engleză: The Marshall Plan), a fost primul plan de reconstrucție. A fost conceput de către Statele Unite ale Americii și destinat țărilor europene afectate de Al Doilea Război Mondial.

El a avut ca scop ajutorul financiar rapid pentru reconstrucția Europei. O altă misiune a acestuia a fost și asigurarea de aliați.

Articolul precedentMarcel Ciolacu: Munca este impozitată prea mult în România
Articolul următor400 de euro, mită pentru a trece cu vederea un dosar penal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time